"Преди майчинството бях ОК с работата, която работех, но сега не бих се върнала. Искам нещо повече и искам да се развивам. Не знам от къде да започна и какво мога да правя." Това споделя една от клиентките на Career Guide - програма за кариерно развитие за хора, които търсят по-добра кариера.

Майчинството със сигурност е един от най-вълнуващите моменти в живота на една жена, но много често идва моментът, в който дамата вече иска да се занимава с още нещо, освен децата.

Идва моментът, в който градинките и разговорите за учителки в детската градина са в повече.

Моментът, в който маршрутът от вкъщи до магазина и детската площадка или център има нужда да се разнообрази.

В този момент най-естественият въпрос е "А сега накъде?". Смисленият отговор е - кариера.

Кариера, която е синхронична с новата ситуация, с осъзнаването за това кое е важно и коя съм аз, с новите ценности, дошли по време на майчинството.

И да, кариера и майчинство са напълно съвместими.

 

Тук обаче се появяват въпросите:

   - Какво мога да правя?
   - А какво искам да правя?
   - Как да вляза отново в ритъм?
   - Какви умения още са ми нужни?
   - Как мога да придобия тези умения?
   - Какво се е променило в последните години?

Появяват се и съмненията:

   - Какво мога да правя добре?
   - Достатъчно добре ли е?
   - Ще се справя ли с динамиката на майчинство и кариера?

Експертите от Career Guide, които имат изключително богат опит в сферата на кариерното развитие и бизнес консултирането съветват:

  1. Направи равносметка - открий кои са трите неща, които са най-важни за теб в работата ти, както и кои са най-силните ти умения. Това могат да бъдат и "преносими" умения (тоест умения, които се прилагат в повече от една професия, като ефективното даване на инструкции, например)
  2. Целеполагане - направи картина на идеалната работа, реши докога искаш да я имаш и начертай стъпки към нея
  3. Проучване - виж какво се предлага и търси и започни с кандидатстването.

Макар да звучи много просто, всъщност не е лесно. Затова организираме практическа работилница, в която хората да могат да открият силните си страни, ценностите и най-подходящата за тях реализация. Можеш да видиш повече тук.

Разбира се, няма рецепта, валидна за всички. За някои стартирането на собствен проект е чудесна идея, за други - работа на половин работен ден, за трети - превръщане на хоби в източник на доходи. Това, което обаче е общо за всички е удовлетворението, което оставя енергия и желание да се върнем към същата дейност на следващия ден.