Превземане на застрахователен бизнес или "рейдърство". По този начин журналистът от Euractiv Георги Готев определи отстраняването на компанията Евроинс Румъния от застрахователния пазар. Това свое мнение Готев изрази в предаването ЕвроДикоФ по телевизия Евроком наскоро.

Причината за изказването му бе направеният обстоен анализ и ситуацията покрай отнемането на лиценза за работа на компанията, която е дъщерна на българската "Евроинс". Лицензът бе отнет през месец март с помощта и одобрението на румънския финансови надзор ASF. Подобни рейдърски атаки и кражби на фирми се извършваха по време на прехода в Русия, припомни Готев.

През миналата седмица стана ясно, че регулаторът е дал лиценз за застрахователна дейност на дружество, пряко свързано с компанията за залагания Superbet. То се ръководи от Ханс-Холгер Албрехт, брат на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Именно Албрехт, става шеф на румънска фирма с американски капитал за онлайн залагания, която изведнъж реши да си диверсифицира бизнеса и да започне застрахователен бизнес. Къде - на мястото, което ще освободи българската фирма", разказа Георги Готев.

Румънският анализатор Козмин Гуша пък слага друг интересен акцент по темата с ASF:

"Ченгетата взеха българите за канарчета. Взеха им бизнеса и го дадоха на брата на Урсула."

В изказването на Гуша се говори много и за влиянието на тайните служби в управлението на медиите в Румъния.

Скрийншот от Realitatea.net

Журналистът припомня още, че румънската страна е започнала атаките срещу Евроинс Румъния още през февруари месец и дори тогава той се е усъмнил, че в случващото се има нещо много странно. Според Готев Евроинс Румъния е била под невероятен натиск от "Дълбоката държава" - румънските тайни служби, които още от времето на социалистичекия лидер Чаушеску управляват в страната. Именно те търсят начини да унищожат този български бизнес, убеден е Готев. Той припомни, че "Евроинс" всъщност е най-големият публичен холдинг по приходи в България.

В интервюто си Готев посочи оше, че европейски депутати са задавали въпроси до Европейската комисия, но отговори няма и възниква въпросът дали Комисията е съучастник. Според него има "нещо гнило" в тази ситуация.

Готев заяви в интервюто си и друг важен факт. Той определи европейския застрахователен регулатор EIOPA като "много непрозрачна служба". EIOPA е подчинена на ЕК и досега няма ясно заявена позиция срещу опитите за отстраняване на Евроинс Румъния от пазара.

Целия разговор на Георги Готев с журналиста Сашо Диков вижте тук. Записът с журналиста Готев започва след 50-тата минута.