Нов скандал се заформя на застрахователния пазар в Румъния, след като преди броени дни Органът за финансов надзор (ASF) предостави лиценз за автомобилно застраховане на компания без опит в сектора, в чийто борд присъства братът на председателя на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен.

Tова съобщава изданието The European Conservative. Според автора на изданието - базираният в столицата на Белгия и ЕС журналист Томас О'Райли, случаят вече се коментира и в Брюксел.

Става въпрос за Eazy Asigurari - дъщерно дружество на Superbet, която е компания за онлайн залагания и хазартни игри с годишен оборот от 1.1 млрд. долара и сред инвеститорите в който е американският инвестиционен фонд Blackstone. Председател на съвета на директорите на компанията-майка от февруари е Ханс-Холгер Албрехт, брат на фон дер Лайен. Само преди няколко месеца ASF отне лиценза на Евроинс Румъния, собственост на едноименната българска група и доскоро лидер в автомобилното застраховане в северната съседка. С този акт на регулатора на практика се отвори голяма ниша на пазара на автомобилни застраховки, където именно се очаква да оперира нововъзникналият застраховател Eazy Asigurari.

Случаят с новолицензирания играч предизвиква смут в Брюксел и се приема с голяма изненада от експертите, посочва Томас О'Райли в материала си за The European Conservative. Той припомня, че Superbet стъпва на румънския застрахователен пазар в период, когато пазарът е разтърсен след години на финансови и политически скандали в сектора, кулминация на които беше принудителното оттегляне на един от най-големите застрахователи - Евроинс Румъния, собствениците на който вече обявиха, че това е в резултат на регулаторен натиск на висши представители на румънския финансов надзор. ASF отне лиценза на румънското подразделение на Евроинс с мотив, че компанията има капиталов недостиг от 400 млн. евро - акт, който се оспорва не само от самата компания, но и от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), българските регулатори и независим одитор, всички от които твърдят, че компанията е била платежоспособна, припомня The European Conservative. Изданието визира доклада на независимия актюер, в който се заключава, че Евроинс Румъния няма проблем с платежоспособността си към датата на отнемане на лиценза. Информация за него беше публикувана на 5 април на сайта на ЕБВР, която е миноритарен акционер в компанията-майка - Евроинс Иншурънс Груп.

Секторът на автомобилното застраховане в Румъния претърпя огромно сътресение през последните години, в които четири големи компании на пазара фалираха и се стигна до обвинения за организирана престъпна група и политическа корупция, пише още изданието. Предоставянето на лиценза се случва и няколко седмици, след като Европейската комисия (ЕК) отказа достъп на депутати от Европейския парламент до официален доклад, който разкрива извършени от румънския застрахователен надзор нередности и предполагаема кампания за тормоз срещу румънския филиал на българския застраховател.

Припомнят се и твърденията на Евроинс, че румънското им подразделение е било набелязано от ASF още, когато отказва да придобие изпадналия в несъстоятелност застраховател City Insurance през 2019 г. Впоследствие този отказ предизвиква кампания и регулаторен тормоз над компанията в продължение на четири години, за да се стигне до отнемане на лиценза на 17 март, информира Томас О'Райли.

Случаят е допълнително заплетен от отказа на еврокомисията да разреши на депутати от европарламента да прочетат нередактиран вариант на останал в тайна и потънал в мистерия доклад по темата на европейския орган в застраховането - EIOPA, за който се твърди, че потвърждава констатациите на ASF за състоянието на Евроинс Румъния. Това предизвиква още въпроси в европарламента. Цитирани са и двама германски евродепутати.

"При уклончивите отговори на еврокомисията на поставените в европарламента въпроси във връзка с казуса си задавам въпроса - не е ли време да се извърши независимо разследване на случилото се в Румъния и способна ли са европейските институции да осъществяват надзор в сектора?", коментира Ларс Петер Берг. Той описва разкритията като силно притеснителни и добавя, че Евроинс Румъния изглежда е заменена от компания със съмнителна етика, визирайки собственика на новолицензираната Eazy Asigurari. Колегата му Гунар Бек счита поведението на ЕК по темата за непрозрачно и отнася въпроса до Европейския омбудсман, като директно посочва връзката на брата на фон дер Лайен със застрахователния сектор в Румъния.

Както изглежда, компания, ръководена от брата на фон дер Лайен, е на път да извлече полза от зейналата дупка на застрахователния пазар в Румъния след оттеглянето на Евроинс, коментира Томас О"Райли от The European Conservative. В материала си той пита и защо Брюксел си затваря очите за корупцията в румънската държава.