Асоциацията на застрахователите в България (АБЗ) ще представи позицията си за въвеждането на таван на обезщетенията при смърт на пътя. Текстовете засягат най-масовата застраховка - "Гражданска отговорност". Те предизвикаха острата реакция на редица браншови организации, а премиерът Бойко Борисов разпореди на депутатите от ГЕРБ да не гласуват предложенията на второ четене.

При смърт на пътя - по 20 000 лева обезщетение трябва да получи съпругът или съпругата на загиналия, а ако има брат или сестра - всеки от тях трябва да получи 15 000 лева. Това гласят спорните промени в Кодекса за застраховането по отношение на задължителната застраховка "Гражданска отговорност", по които се очаква да се произнесат застрахователите.

Вчера от Института по пътна безопасност ги определиха като "абсурдни", защото не може човешкият живот да се оценява "с таван на обезщетението". Освен това при различните компании - застрахователните премии варират изключително много, което предполага това да се отрази и върху изплащаните обезщетения. Заради масовото недоволство премиерът Бойко Борисов разпореди внесените промени да бъдат подложени на широка обществена дискусия.

Поздравявам г-жа Менда Стоянова за държавническото поведение. Към момента има над милион пенсионери, които имат собствени автомобили. Ако не се приемат тези промени в Кодекса на застраховането, ще трябва да заплатят една непосилна цена на застраховката "Гражданска отговорност". Тя ще е около 1000 лв.", каза пред Нова телевизия адвокатът Теодор Петров. Той допълни още, че предложените промени са направени на базата на най-добрите европейски практики.

"Намирам за спекулация това, което застрахователите навсякъде тръбят в медиите, а именно, че трябва да избираме или рязко да се вдигне цената на "Гражданската отговорност", или рязко да се намалят обезщетенията за починали на пътя. Техният аргумент е въпросното тълкувателно решение на Върховния касационен съд, което те интерпретират неправилно. Самият съд казва, че такова обезщетение ще се присъжда само по изключение", заяви адвокатът Деян Николов.

"Цената на застраховката трябва да се качи около 5-6 пъти, системата бонус малус няма да реши този проблем. Тези, които имат пътнотранспортни произшествия, ще трябва да плащат много високи суми". Това коментира пред Би Ти Ви Цветанка Крумова - експерт по застрахователно право, по повод промените в Кодекса на застраховането.

"Цената на застраховката е пряка функция на размера на обезщетенията. Ако погледнем статистиката, имаме 3800 загинали през последните 5 години, ще са нужни 900 милиона", посочи още Крумова.

"Ако кажем, че 5 или 6 пъти се увеличи себестойността на тези застраховки, това означава, че цената на застраховката трябва да се качи 5 или 6 пъти", обясни експертът по застрахователно право.

"Ако се въвеждат някакви ограничения, би било нормално да се въведат само за разширения кръг лица. Те и без това са включени само по изключение, в особени случаи". Това заяви в предаването "Преди всички" адвокат Петя Керанова.

Цветанка Крумова - експерт по застраховане и бивш изпълнителен директор на голяма застрахователна компания, каза категорично, че в този законопроект няма никакво нарушение на европейските директиви. По думите ѝ в някои западноевропейски страни изобщо не се дават такива обезщетения. Там са високи обезщетенията за имуществени вреди, добави тя.

"Основният проблем е свързан с това - дали решението на ВКС, което беше постановено през юни, ще окаже влияние върху цената на застраховката. Безспорно ще окаже влияние. Първо - имаме 5 години назад, където всички случаи, които вече са закрити, ще бъдат преоткрити и ще се започне едно търсене на близки и роднини, които ще търсят обезщетение. Това са около 3500 случая. Ако се действа по сегашните нива на обезщетения, става въпрос за едни 900 млн.", обясни Крумова и добави опасенията си, че тези 900 млн. може да не отидат при близките на пострадалите.

Тя очаква, че ако не се променят нещата и не се въведе ред, цената на застраховката ще скочи драстично - с 5-6 пъти.

Според Крумова акцентът трябва да се постави върху обезщетенията за имуществени вреди.