Цената на едро на природния газ от септември може и да е по-висока от първоначално прогнозираната от "Булгаргаз", заяви изпълнителният директор на дружеството Деница Златева по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което тема беше цената на синьото гориво, предлагана от обществения доставчик.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди днес предложеното от "Булгаргаз" поевтиняване с 0,67 процента на природния газ за септември. "Булгаргаз" обяви по-рано през месеца, че предлага за утвърждаване цена на природния газ за септември от 59,27 лева/MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Утвърдената от КЕВР цена на природния газ за август е 59,67 лева/MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Окончателното предложение за цената на газа ще бъде подадено на 1 септември, но през последните 2 седмици имаше значително повишение на цената на синьото гориво на борсата в Холандия, каза Деница Златева, цитирана от БТА. Вчера пазарите се успокоиха и стигнаха котировки от 34-35 евро/MWh, посочи тя.

Ако цената на газа на борсите остане висока, това би довело до увеличение от 5,5-6 процента спрямо първоначалното предложение от 59,27 лева до нива от 62,90 лева, каза Златева. До края на август обаче има още една седмица, пък и "Булгаргаз" може да компенсира част от това увеличение и да не го прехвърля изцяло на регулирания пазар, каза още Деница Златева.

Нека българските граждани бъдат спокойни, че "Булгагарз" ще осигури необходимите количества природен газ, увери Златева. Компанията има договор с Азербайджан, има запаси в "Чирен", приключват преговорите за доставки по десетгодишен договор, който ще осигури още 1 милиард кубични метра синьо гориво. В дружеството нямаме притеснения - ще има газ, повтори изпълнителният директор на държавния газов търговец.

На борсата в Холандия цената на природния газ вчера беше 42 евро/MWh, а днес търговията започна при цена 30,50 евро - това е спад от 30 процента. Газовите хранилища в Европа са запълнени на 91 процента, а нашето в Чирен - на 92 процента, каза председателят на КЕВР Иван Иванов.

Окончателното предложение на "Булгаргаз" едва ли ще падне до първоначално предложеното от 59,27 лева за мегаватчас, но със сигурност ще бъде по-ниско от обявената като възможна днес цена от 62,90 лева/MWh, отбеляза Иванов.