Дocĸopoшният нaчaлниĸ нa oтдeл "Koмпютъpни пpecтъплeния" в ГДБOΠ и нaциoнaлeн ĸoopдинaтop пo ĸибepcигypнocттa Явop Koлeв зaпoчвa paбoтa в A1, cъoбщиxa oт ĸoмпaниятa.

Той има 25-годишен опит в противодействието на организираната и високотехнологичната престъпност и е създател на структурите за противодействие на кибeрпрестъпността в България, като близо 15 години е техен ръководител в МВР и ДАНС.

Изпълнителният директор на А1 България Александър Димитров коментира назначението: "През последните няколко години А1 България се трансформира от посредник, който само осигуряваше преносната мрежа за съдържанието, в медийна компания, която предлага ексклузивно съдържание и телевизионни услуги чрез собствена платформа до крайните клиенти. Ние трябва да се грижим за нашето съдържание и да следим за неговото законно разпространение. Радвам се, че Явор Колев прие да поеме тази роля в А1. Той е международен експерт по киберсигурност и противодействието на киберпрестъпността, с доказан опит в сферата на защитата на авторските права в телекомуникациите и софтуерното пиратство. Сигурен съм, че неговият опит и умения ще ни помогнат да се справим по-бързо с телевизионното пиратство в страната."

От компанията отбелязват, че позицията мениджър "Защита на интелектуалната собственост" е нова за А1 България и ще даде възможност на Явор Колев да се грижи за защитата на авторските права на телевизионното и музикално съдържание на компанията. В него се включват и авторските права на спортни организации, които А1 притежава за страната, като LaLiga, Serie A, UEFA Champions League, NHL, UFC, ATP, Националната баскетболна лига и др.

Бившият шеф на отдела за киберпрестъпления в ГДБОП Явор Колев напусна системата на МВР през август тази година.

"Подадох оставка точно 22 години след като бях назначен, реших да дам рестарт на живота си, имам общо 25 години в системата на МВР", заяви в интервю през септември Явор Колев по повод оставката му.

"Придобил съм право на пенсия, още съм млад и енергичен и ще бъда полезен на обществото и в друга роля", каза още той и обяви тогава, че ще работи в друга роля - в частния сектор и неправителствени организации. 

В периода 2019-2020 година Явор Колев е изпълнявал длъжността Национален координатор по киберсигурността и секретар на Съвета по киберсигурност при Министерски съвет. Преминал е множество специализации в областта на киберпрестъпността, електронните доказателства и международното сътрудничество в областта на правоохраната. Автор е на методологии за разследване на престъпления срещу авторските права в сферата на телекомуникациите и софтуерното пиратство и за разследване и преследване на извършителите на киберпрестъпления.

В периода 2006-2020 под негово ръководство се намира и Националната контактна точка 24/7 за високотехнологични престъпления към Съвета на Европа, както и единната точка за контакт на българските правоохранителни органи с най-популярните социални мрежи. През своята кариера в МВР той е многократно награждаван за работата и постиженията си в борбата с организираната престъпност и киберпрестъпленията.

Явор Колев е семеен с две деца и внучка.