Най-големият японския автомобилостроител Тойота (Toyota Motor) възобнови днес работа в завода си в Чънду, административен център на югозападна китайска провинция Съчуан. Така вече работят и четирите завода на предприятието в Китай, след като бяха затворени заради проблемите, свързани с разпространението на коронавируса, съобщи телевизия Ен Ейч Кей.

Другите три завода на Тойота в градовете Чанчун, Гуанчжоу и Тянцзин заработиха още миналата седмица. Съоръженията обаче са натоварени на 50 процента, тъй като все още изпитват затруднения от карантинните ограничения за производствените вериги.

Тойота планираше първоначално да възобнови дейност в Китай още в началото на февруари, след края на ваканцията по случай Лунната нова година, но го отложи за 10 февруари. Обстановката не се подобри и срокът бе удължен за втори път.

Частично или пълно, работата си в Китай вече възобновиха и заводите на останалите японските автомобилопроизводители - Нисан (Nissan Motor), Хонда (Honda Motor) и Мазда (Mazda Motor), отбелязва ТАСС.