Двама южнокорейски производители на батерии за електрически превозни средства уредиха дългогодишен търговски спор, който ще позволи на единия от тях да продължи напред с плановете си да произвежда батерии в щата Джорджия, САЩ, съобщи Асошиейтед прес.

LG Energy Solution и SK Innovation постигнаха споразумение по спор заради технология за производство на батерии, като така бе избегната намеса на президента Джо Байдън.

Американският президент приветства днес уреждането на спора между двете южнокорейски компании. Байдън допълни, че това ще помогне за създаването на работни места в САЩ, предаде Ройтерс.

Постигнатото споразумение идва часове преди крайния срок днес, с който разполагаше Байдън, за да реши, дали да предприеме необичайната мярка да измени решението на американската Комисия за международна търговия (ITC), с което можеше да бъде затворен нов завод за батерии на SK Innovation в Джорджия на стойност 2,6 млрд. долара.

"Това споразумение за уреждане на отношенията е победа за американските работници и за американската автомобилна индустрия", посочи в изявление Байдън и добави, че то ще помогне да се гарантира, че САЩ имат силна и диверсифицирана верига за доставки на батерии за електрически автомобили, базирана на вътрешно производство.

Споразумението

SK Innovation се съгласи да плати на LG Energy Solution, дъщерно дружество на LG Chem Ltd, 2 трилиона вони (1,8 милиарда щатски долара) - по 500 милиарда вони тази и следващата година и роялти за най-малко шест години напред.

"Очакваме планът за плащане да не ни обремени финансово", заяви служител на SK Innovation пред Ройтерс.

Компаниите се споразумяха да прекратят всички съдебни спорове в Съединените щати и Южна Корея и да не повдигат допълнителни дела един срещу друг в продължение на 10 години.

"Двете компании вече могат да съжителстват на световния пазар и да се конкурират добросъвестно", се казва в изявление на LG Energy Solution. SK заяви, че ще инвестира активно както в Южна Корея, така и в чужбина, след като несигурността за нейния бизнес с акумулаторни батерии в САЩ е изчистена.

LG излезе от ключов бизнес

Преди няколко дни LG Electronics обяви, че излиза от пазара за мобилни телефони. Решението е свързано със загубите на този бизнес и високата конкуренция. Стратегическото решение ще позволи на компанията да съсредоточи ресурси в растежа на сектора като производството на части за електрическите коли, свързани устройства, умни къщи, роботи, изкуствен интелект и бизнес решение за бизнеса, както и на платформи и услуги, се посочва в комюникето на LG.