След 168 години на пазара вестник News of the World пусна последния си брой в неделя, 10 юли 2011 г. Издателят News Group Newspapers (News International) на Рупърт Мърдок бе принуден да спре вестника след разкритията по скандала с хакване на телефони.

Последното издание на неделния таблоид пусна пресите със заглавие, което просто гласи "Благодаря и сбогом".

А под него: "След 168 години най-накрая с тъга, но и с много гордост се сбогуваме с нашите 7,5 милиона верни читатели", а в горния десен ъгъл са думите "Най-добрият вестник на света 1843-2011".

Редакторът на News of The World Хари Скот показва специалното издание на вестника, отпечатано за членовете на редакцията в последния ден на вестника, застанал пред офисите на издателя News International, 9 юли 2011 г.

Снимка: Getty Images

200 работни места са закрити.

На цяла страница (трета) вестникът се извини за хакването на телефони, като се обръща към читателите си:

"Величаехме високите стандарти, изисквахме високи стандарти, но както вече сме твърде болезнено наясно, за период от няколко години до 2006 г. някои, които работеха за нас или от наше име, срамно не достигаха до тези стандарти".

И така, защо

През 2009 г. The Guardian публикува статия за незаконно хакване на телефон, проведено от News of the World в гласовата поща на убит британски тийнейджър.

Скандалът разтърси репутацията на Рупърт Мърдок във Великобритания. Години по-късно опитът му да купи телевизионната мрежа British Sky Broadcasting се провали заради публичния протест.

Скандалът за хакерството доведе до закриването на News of the World, но и до нещо много важно - до въпроса кой притежава британските вестници. В следващите години се води разследване за практиките и етиката на пресата във Великобритания.

Мърдок се извини за хакването на телефона пред британските депутати.

Спирането на вестника бе обявено само три дни преди последния брой - на 7 юли 2011 г. Синът на Рупърт Мърдок - Джеймс, изпълнителен председател на компанията издател, обяви спирането на 168-годишния вестник, след като журналистите от вестника са изправени пред полицейски разпити, свързани с хакването на телефона.

Последният ден на редакцията

"Няма оправдание за това ужасяващо неправомерно действие. Няма оправдание за болката, причинена на жертвите, нито за дълбокото петно, което остави в една велика история."

Редакцията на вестника в Уапинг (Източен Лондон) е емоционална сцена, на която главният редактор Колин Майлър за последно изведе журналистите си под възторжени аплодисменти. Той каза: "Искам да отдам почит на този прекрасен екип от хора тук, които след един наистина труден ден създадоха брилянтен, професионален брой". И добави: "Както казах на персонала тази сутрин, това не е мястото, където сме искали да бъдем, или там, където заслужаваме да бъдем. "Но като последна почит към 7,5 милиона читатели, това е за вас и за персонала. Благодаря."

Последният брой на вестника започва да се разпространява в около пет милиона копия около 21,50 ч., на 9 юли, когато Майлър обявява, че служителите приключват последния си работен ден заедно, като отиват в кръчмата. За този ден ни припомня публикация на Guardian.

Главният редактор на News of The World Editor Колин Майлър извежда служители и журналисти от офисите на вестника на площад "Томас Мор" в Лондон преди последния брой на вестника, 9 юли 2011 г.

Снимка: Getty Images

Какви са реакциите

Всеобщо удивление цари сред служителите в другите вестници на издателя, когато получават изявлението на Джеймс Мърдок, че "тази неделя ще бъде последният брой на News of the World." Ситуацията описва PressGazette, представяйки реакциите.

Хората са изумени и притеснени.

Журналистите от The Sun, посестримата на неделния таблоид, се чудеха какво влияние ще окаже затварянето върху тях.

Журналистите са шокирани и не могат да повярват, натъжени са, че вестникът спира да излиза.

"Все още не сме сигурни какво означава това за нас."

Депутатът от Лейбъристката партия Том Уотсън заяви пред Sky News: "Нека бъдем наясно по този въпрос - този вестник е затворен, но сагата за хакерството - не.

"Въпросът за мен днес не е дали Рупърт Мърдок затваря вестник, който е щял да фалира, тъй като няма останали рекламодатели или читатели, а дали Ребека Брукс ще разгледа позицията си и ще подаде оставка като главен изпълнителен директор на News International.

Служители на News of The World (от ляво) Хелън Мос, Франсин Пакър, Хана Ийдс и Джейн Хамилтън поднасят брандирани с логото на закрития вестник чаши чай на чакащите репортери пред офиса на News International на 9 юли 2011 г.

Снимка: Getty Images

"Гневът ще отшуми, само когато един високопоставен изпълнителен директор в тази компания поеме отговорността за тази отвратителна атака срещу британците."

Тогава лорд Прескот определи този ход като "управленски трик", добавяйки: "Не се съмнявам, че неделното "слънце" ще остане. (Лорд Прескот е британски политик от Лейбъристката партия. Заема поста вицепремиер на Обединеното кралство от 1997 до 2007 г., дълги години депутат.)

Министърът на правосъдието Кен Кларк се съгласи с оценката на Прескот, като заяви пред репортери, че "всичко, което ще направят, е да го ребрандират" (има предвид спряното издание).

Изявлението на Джеймс Мърдок описва кризата в News of the World толкова красноречиво, признава - както отчитаме от две години - че вестникът е "оскърбен от поведение, което е грешно ... и нечовешко". Той признава, че вестникът е заблудил парламента и че е сгрешил, като е постигнал извънсъдебни споразумения, които Guardian разкри през юли 2009 г. написа редакторът на вестника Алън Русбриджър.

Полицай влиза в централата на издателя News International на 7 юли 2011 г. След сериозни твърдения, че хакерството на телефони е широко разпространено в News of the World, изпълнителният директор Джеймс Мърдок обяви, че вестникът ще бъде закрит

Снимка: Getty Images

"Г-н Мърдок обвинява "неправомерни лица", които "объркаха добрата редакция". Той не казва кои са тези неправомерни лица - и това е ключовият въпрос, който хората ще задават, включително тези, които плащат с работата си и които са гневни от загубата на 168-годишното издание."

Тръстът за медийни стандарти, който стартира кампанията си "Hacked Off" (хакнат) на 6 юли 2011, заяви, че изявлението на News International за закриването на вестника няма да промени необходимостта от пълно публично разследване на хакерството по телефона и свързаните с него въпроси. Всъщност изявлението на Джеймс Мърдок повдига допълнителни въпроси относно поведението на висши служители в компанията", се казва в позиция на тръста.

"Смятаме, че закриването на 168-годишното издание с последващата загуба на работни места е разрушителен акт, който всъщност подчертава необходимостта да се стигне до истината."

Оставката на Брукс

Ребека Брукс, главен изпълнителен директор на News International, подаде оставка на 15 юли 2011 г. насред засилващия се политически натиск заради скандала с хакерството.

Брукс обяви решението си пред служителите на News International в Уапинг, заявявайки, че нейната оставка е приета от Рупърт и Джеймс Мърдок. Тя заяви, че вече не иска да бъде "фокус на дебата" около бъдещето и репутацията на компанията.

Пред медиите в лично изявление тя каза: "Като главен изпълнителен директор на компанията изпитвам дълбоко чувство за отговорност към хората, които сме наранили, и искам да повторя колко съжалявам за това, което сега знаем, че се е случило".

Бившият изпълнителен директор на News International Ребека Брукс и съпругът й Чарли Брукс дават изявление пред дома си на 26 юни 2014 г. в Лондон

Снимка: Getty Images

Ужасната смърт и тежестта на скандала

Джоана Рандал от PR консултантската компания Purple Fish, сподели, че съобщението за закриването на News of the World този уикенд (на 10 юли 2011), е крайна реакция, но такава, която ясно показва тежестта на скандала, ударил News Int, а също така може би доказва това, което всички мислехме - че в практиките, за които се твърди, че вестникът е обвинен, подкрепянето и действителното прикриване, бяха толкова здраво вкоренени в културата на вестника, че той не може да се възстанови от него. Мнението на Рандал открихме в The Drum.

"И така, News of the World вече са мъртви - британска институция, която умря ужасно. Но може би от гледна точка на ограничаването на щетите News International по-скоро ще хвърли това сега неизлечимо заглавие на лъвовете, отколкото да рискува допълнителни последствия и вина от асоциации, разпространявайки се върху другите свои издания.

"Какво доведе до това действие днес? Със загубата на приходи от реклами; нарастващ политически натиск и шумно "анти" обществено мнение изглежда, че организацията нямаше голям избор, освен най-после да предприеме решителни и твърди действия. Започнаха да изглеждат арогантни и невежи с незначителна реакция или обществен ангажимент и може би някои последици биха могли да бъдат предотвратени, ако бяха предприети действия по-рано?", коментира Джоана Рандал.

Рупърт Мърдок гледа към съпругата си Уенди Денг Мърдок в автомобила им, след като той даде показания в Кралския съд на 26 април 2012 г. Разследването се ръководи от лорд Джъстис Левсън и разглежда културата, практиката и етиката на пресата в Обединеното кралство

Снимка: Getty Images

Завършваме повърхностния преглед на събитията от преди 10 години с категоричния извод на Стивън Хан в The Conversation: От 1979 г. никой британски министър-председател не е избран на длъжност без благословията на Мърдок - като се почне от Маргарет Тачър и се мине през Тони Блеър, Гордън Браун и се стигне (поне) до Дейвид Камерън.