Министърът на енергетиката Александър Николов разкри каква е причината за рокадата в петък вечер, в края на работния ден, на цялото ръководство на "Булгаргаз" от страна на БЕХ.

По думите му това са резултатите от направената проверка на холдинга и защитата на обществения интерес.

"Преди няколко седмици стартира проверка от БЕХ. Колегите, вследствие на данните, които са събрали, и някои допълнителни неща неща с цените на топлоснабдяването в България, са взели такова решение", съобщи в ефира на бТВ министърът на енергетиката. Той не пожела да разкрие детайли от резултата от проверката.

Енергийният министър не поиска да коментира какво е установила проверката на БЕХ в "Булгаргаз", но отбеляза, че холдингът трябва да взема рационални решения за дружествата под "неговата шапка".

На въпрос дали рокадата има директна връзка и със скорошната проверка на ДАНС в дружеството, енергийният министър заяви: "По-скоро не", но допълни, че самият той не знае причината за акцията на спецагентите.

"Решението за смяна от страна на БЕХ е продиктувано от това какво е направено назад във времето и доколко този обществен интерес е спазен. И мисля, че това ясно се вижда от резултатите по сметките за топлоенергия на гражданите в текущия формат", категоричен беше министърът на енергетиката.

Какво ще промени смяната на ръководството в газовия доставчик, времето ще покаже, коментира той.

В министерството разглеждат и вариант на спиране на доставките на газ заради напрежението между Москва и НАТО, но според него такъв вариант е малко вероятен, защото "както Европа е зависима от газа, така и Русия е зависима от плащанията за него".

По въпроса за азерския газ, като една от причините, Александър Николов коментира, че по силата на "получено писмо в дружеството", количества от газа от Азербайджан е било възможно да бъдат получавани от конкретна точка, както и сега това е възможно. Но "относно цената, поради поети ангажименти, поети от дружеството, тя не може да съответства на цената по дългосрочния договор поне до 1 юли 2022", обясни Александър Николов.

Кадровите промени на върха не бяха неочаквани, тъй като от седмици текат проверки на ДАНС и МВР в дружеството. 

Рокадите бяха извършени в петък в 17,30 часа в петък, когато е освободен Съветът на директорите на "Булгаргаз". Час по-късно, в 18,30 часа, е избрано и ново ръководството на дружеството, става ясно от протокол от събранието, с който интернет изданието разполага.

За председател на новия 5-членен борд на директорите на обществения газов доставчик бе избран Иван Топчийски, а за изпълнителен член на Съвета на директорите - Людмил Йоцов.

В борда на дружеството влизат и Антон Адамов, Стефан Войнов и Анжела Славова. Те бяха веднага вписани в Търговския регистър.

"Булгаргаз" бе обвинен от министрите на енергетиката и на финансите, че е изнасял евтин газ от хранилището в Чирен и го продавал на газовите борси. По време на заседание на парламентарните комисии по енергетика и финанси неотдавна финансовият министър Асен Василев заяви, че се извършва проверка защо "Булгаргаз" черпи газ от Чирен на по-ниски цени и го продава в чужбина, вместо да го продава на ниски цени в България и на "Топлофикация София".

Твърдението бе отхвърлено от Николай Павлов, вече бивш шеф на газовото дружество. "Истината е, че "Булгаргаз" не изнася газ за Румъния", каза той.