Рязкото поскъпване на американския долар спрямо турската лира доведе до спиране на работата на шест от турските електростанции, които работят на природен газ, съобщиха турски медии.

Причината е увеличената себестойност на електроенергията, която те ще трябва да продават на занижени цени и има вероятност да фалират. Природният газ, който се използва в Турция е внос от Русия, Азербайджан и Иран, но се заплаща в долари.

От 1 август турската държавна енергийна компания "Боташ" повиши цените на доставяния природен газ с близо 50% заради поевтиняването на турската лира. Тя също така поиска от елекростанциите да плащат за доставките с долари.

Според данни на Piyasaları İşletme Anonim Şirkəti (EPİAŞ) електростанциите са прекратили работа на 9 август и едва ли ще възстановят работата си през следващите дни. Някои от тях са собственоност на чуждестранни компании.

Това може да постави на изпитание енергийния баланс на Турция, коментират от сайта haqqin.az. От турското министерство на енергетиката са отказали коментар на ситуацията със спрелите работа електростанции.