"Джи Пи Груп" се опитват да се снишат. Действително мисля, че ги "сготвиха". Това каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пред БНР.

"Моята хипотеза е, че вероятно конкурентите ги "сготвиха". Станаха твърде големи, изпревариха други големи компании. Големите в България са 3-4 компании. Дали колективно или някой от тези 3-4 големи, може само да подозираме. През този дълъг период, в който компанията печелеше едни от най-добрите обществени поръчки и начинът, по който се появиха документите на един консултант, на мен ми се струва, че много "случайно" се появиха тези материали", уточни Безлов.

Той коментира и думите на премиера Борисов за изваждане на строителната компания от проекти с държавно и европейско финансиране.

"Премиерът от известно време е възприел тази стратегия - да изрязва всякакви хора и компании, които му създават политически сътресения. Предпочита да ги махне, за да няма коментари. Според него това е някаква форма на изчистване на рисковете от проблемите".

Според Тихомир Безлов компанията не може да си позволи да изчезне от пазара, рационалната ѝ стратегия би била да стане по-малка, за да е по-малко забележима. Друга възможна стратегия е да се раздели на по-малки компании. И предположи, че компанията ще продължи да изпълнява поръчки, които е спечелила, но няма да участва известно време за нови поръчки. Според него е възможно и да търси някакво съдебно изчистване.

"Този модел на публичните институции, които разчистват конкуренцията, за мен е реалният проблем", каза Тихомир Безлов относно конкурсите за обществени поръчки.

"След вълната, която се очаква от европейски пари за инфраструктура, следва една дупка за новия период, ако има въобще следващ такъв голям период. В момента периодът е много решаващ. Оттам вътрешната им борба стана медийна", коментира още той. Безлов се надява такива скандали да не доведат до загуба на пари за страната.