Продажбите на Tesla ще нараснат с повече от 50% през 2022 г. в сравнение с предходната година въпреки проблемите с веригата за доставки, каза главният изпълнителен директор Илон Мъск, цитиран от BBC.

Производителят на електрически автомобили записа рекордни приходи от 5,5 милиарда долара миналата година.

Продажбите на фирмата се покачиха със 71% до 53,8 милиарда долара през 2021 г., след като бяха доставени повече от 936 000 превозни средства на клиентите.

Но фирмата предупреди, че растежът ще се забави, тъй като проблемите с доставките, засягащи производителите на автомобили, продължават да ограничават производствения й капацитет.

Илон Мъск каза още, че 2021 г. е "година на пробив за Tesla и за електрическите превозни средства като цяло".

"Докато се борехме, всички го правеха, с предизвикателствата на веригата за доставки през годината, успяхме да увеличим обемите си за 2021 г. с близо 90%", каза той.

Компанията заяви, че доставките са "основният ограничаващ фактор" за растежа, "който вероятно ще продължи да въздейства и през 2022 г.".

Мъск изрази очакване за растеж "комфортно над 50%" през 2022 г.

Производителите на автомобили по света се борят с недостига на микрочипове, наред с други проблеми в производството и веригата за доставки, въпреки че Tesla се смяташе, че се справя по-добре от повечето в бранша. Компанията използва по-малко дефицитни чипове и бързо пренаписва софтуер, докато конкурентите забавят производството.