Тайландската биотехнологична компания Дав биотек (DOVE Biotech) е разработила и представила дезинфекционно средство, което унищожава коронавируса при контакт, информира ТАСС.

Иновативната разработка на международна група учени е наречена Антифек 30Ди (Antifek 30D), съобщи в интервю ръководителят на компанията Филип Шарифи.

По думите му препаратът, който унищожава вируси, бактерии и гъбички, включително плесени, може да се използва практически навсякъде - от филтри за климатици, за да пречиства постъпващия въздух, до защитни маски за лице. При обработката на всякакви повърхностите се образува микроскопичен слой, защитаващ от вируси и бактерии, който остава активен повече от седем дни върху предмети и 12 часа върху кожата, уточнява Шарифи.

По думите му средството може да унищожава коронавируса, птичи и свински грип, както и други вируси при контакт, което е потвърдено и от официални тестове.

Експертът уверява, че Антифек 30Ди е напълно тестван и е безопасен за хората, животните и околната среда. Препаратът не предизвиква алергични реакции, няма странични ефекти и не е токсичен дори при попадане в устата, не съдържа тежки метали и други вредни вещества.

По думите на Шарифи Антифек 30Ди е разработен преди много години и само за получаване на международните лицензи, необходими за пускането му на пазара, са били необходими четири години. През целия този период активните вещества не са променяни.

В света засега има два завода за производство на Антифек 30Ди, като и двата са в Азия.

Заводът в Тайланд вече работи, а в Китай се планира завод с капацитет 4 млн. литра дневно да бъде пуснат в експлоатация през март, допълва Шарифи.