В писмо до надзорния съвет на "Топлофикация-София" с копия до премиера Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова и вицепремиера Томислав Дончев, Българския енергиен холдинг (БЕХ) съобщава, че се готви да заведе съдебно дело, ако до 30 април стоичното парно не започне да погасява дълга си.

В писмото държавният холдинг отказва поисканото от "Топрофикация София" ново предоговаряне с допълнително отсрочване и намаление на лихвените проценти по дълга от почти 700 млн. лева за неплатен природен газ. Миналата година задължеинето беше прехвърлен от "Булгаргаз" към държавния енергиен холдинг.

"БЕХ не приема предложението на "Топлофикация-София" за предоговаряне на двете съществуващи споразумения от 2015 г. и 2019 г. Считаме, че условията по подписаните споразумения отразяват максимално допустимите компромиси от БЕХ, които холдингът може да направи за "Топлофикация-София", отчитайки както икономическата, така и социалната зависимост на топлофикация за страната", става ясно от писмото на енергийния холдинг.

В него се казва още, че държавният холдинг ще даде "Топлофикация" на съд, ако до 30 април тази година не бъде сключено споразумението с посочения погасителен план и предложение за надеждно обезпечение (залог на вземанията на "Топлофикация-София") или друга обезпечителна мярка в полза на БЕХ.

В края на миналата година бившият шеф на енергийната комисия в парламента Валентин Николов изказа идеята държавата чрез БЕХ да придобие собствеността на столичната "Топлофикация" срещу неплатения дълг. В момента Николов е кандидат за шеф на енергийния холдинг, а идеята отново излиза на дневен ред.

3е-news.net