Магазин от веригата "Льороа Мерлен" (Leroy Merlin) беше бомбардиран тази нощ в Киев. Служители на украинското подразделение на компанията, специализирана в продукти "направи си сам", поискаха тя да напусне Русия. Те настояха и други вериги от фамилната асоциация Мюлие - А Еф Ем (Mulliez - AFM), сред които "Ошан" (Auchan) и "Декатлон" (Decathlon), да спрат дейностите си в тази страна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На официалната страница в "Инстаграм" (Instagram) на "Льороа Мерлен" в Украйна "leroymerlin.ua" днес е публикувана снимка на бомбардирания магазин, с текст "Спрете продажбите в Русия" и връзка към онлайн петиция, в която се иска "Адео", холдингът на "Льороа Мерлен", да спре дейностите си в Русия.

Тази фирма, както и "Ошан" и "Декатлон", са контролирани от фамилията Мюлие.

При бомбардировка на търговския център "Ретровил" (Retroville) в северозападната част на Киев тази нощ загинаха най-малко осем души, според украинската главна прокуратура. Това става в момент, когато руските сили продължават да се опитват да обкръжат украинската столица.

Подписката, събрала днес до обяд над 5500 подписа, призовава "Адео" и А Еф Ем да спрат дейностите си в Русия, което ще лиши агресора от средства за финансиране.

"Адео" и "Льороа Мерлен" до този момент не са отговорили на молбата на АФП за коментар.

"Льороа Мерлен" има силно присъствие в Русия, където реализира над 18 процента от световните си дейности.

Другите две фирми на фамилията Мюлие - "Ошан" и "Декатлон", също развиват голяма дейност в Русия. "Ошан", известен в Русия като "Ашан", има 231 магазина в страната с оборот от 3,2 милиарда евро, което се равнява на над 10 процента от световната дейност на марката.