Германският машиностроителен гигант "Сименс" (Siemens) планира да инвестира допълнително около 500 милиона евро (560 милиона долара) в изследователски и производствени съоръжения в баварския град Ерланген. Там компанията иска да разшири съществуващия производствен капацитет на съоръженията си и да ги превърне в нов високотехнологичен кампус. Това съобщи ДПА, цитирайки изказване на главният изпълнителен директор на "Сименс" Роланд Буш.

Инвестицията ще създаде нови работни места, каза Буш, но не уточни конкретен брой.

В световен мащаб "Сименс" обяви инициатива за инвестиране на около 2 милиарда евро, приблизително половината от които ще бъдат насочени към Германия.

Компанията също така обяви инвестиции в САЩ, Китай, Сингапур и Испания. Инвестиционните усилия включват разходи от дъщерното дружество за медицински технологии "Сименс Хелтиниърс" (Siemens Healthineers), в която германският концерн държи 75-процентов мажоритарен дял.

В родината си компанията обяви инвестиции във Франкфурт, в баварския град Форххайм и още една инвестиция в Ерланген.

В Ерланген за "Сименс" и "Сименс Хелтиниърс" работят около 20 000 души, което го превръща в най-големия център на компанията в света, посочи говорител на германския производител.

Буш каза още, че не смята, че "Сименс" се противопоставя на тенденцията, като инвестира сериозно в промишлени съоръжения в Германия, където наскоро имаше оживен обществен дебат за рисковете от деиндустриализация на страната.

Нарастващите местни цени на електроенергията породиха опасения, че германската промишленост може да бъде изправена пред нарастващ натиск от страна на чуждестранни конкуренти. Според Буш обаче "Сименс" не е особено енергоемка компания.

Други фактори, като таланта на работната сила, висококачествената инфраструктура и заобикалящата бизнес екосистема, са по-важни за инвестиционните решения на компанията, добави той.