Турбината за газопровода "Северен поток" се намира в Германия, изявленията на "Газпром" за проблеми с транспортирането й до Русия поради ограничения от ЕС, Канада и Обединеното кралство не са истина, каза представител на Siemens Energy пред РБК.

"Всичко, което можеше да се каже по този въпрос, беше казано, вчера дори германският канцлер беше там и говори, няма какво повече да се каже. ...Няма санкции срещу турбината в ЕС, това просто не е вярно", каза той.

По-рано в свое съобщение "Газпром" заяви, че "санкционните режими на Канада, Европейския съюз и Великобритания и несъответствието на съществуващата ситуация с договорните задължения на "Сименс" правят доставката на турбината невъзможна."

Руската страна всекидневно изтъква "някакви други причини", поради които турбината не може да бъде приета от "Газпром", подчертаха от Siemens Energy. Компанията посочи, че ако Русия наистина искаше да получи оборудването, то това вече щеше да се е случило.

Ден преди това, на 3 август, германският канцлер Олаф Шолц, заедно с ръководителя на Siemens Energy Кристиан Брух посетиха завода в Мюлхайм ан дер Рур, където се намира турбината за "Северен поток". Брух отбеляза, че за транспортирането до Русия е необходимо желанието и участието на "Газпром", а такива няма. Той каза още, че компанията, която управлява, е силно заинтересована от предаването на турбината.

Шолц потвърди, че турбината може да бъде транспортирана безпроблемно по всяко време, за това е необходимо само участието на руската страна. Според него, "Газпром" трябва да предостави необходимата информация за митническото оформяне, всички други разрешителни са налични: от Германия, Европейския съюз, Великобритания и Канада.

Ройтерс съобщи, че Канада е изпратила турбината в Кьолн преди около три седмици - на 17 юли, но тя все още се намира в Германия, тъй като Москва не е издала официално разрешение за вноса ѝ.

Тази информация беше отхвърлени в Кремъл, като я нарекоха "пълна глупост". "Siemens знае много добре къде е инсталирана тази турбина. Тоест, това е просто абсурдно съобщение от източници", каза Дмитрий Песков, говорител на руския президент. Той припомни думите на Владимир Путин, който каза, че самата Русия все още не е получила необходимата правна и техническа документация за внос на оборудване за "Северен поток". "Трябва да разберем, че "Газпром" взема предвид в какво състояние е пристигнала машината и какъв е правният й статут: под санкции ли е, не е ли под санкции? Какво да правя с нея? Утре може да я отнесат", каза президентът.