Германският канцлер Олаф Шолц обвини днес Русия за закъснението при връщането на газовата турбина на "Северен поток-1", която премина дейности по поддръжка в Канада, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Турбината може да бъде транспортирана и използвана по всяко време", казa Шолц при посещението си в завода на "Сименс енерджи" (Siemens Energy) в Мюлхайм ан дер Рур.

"Неизпълнението на договорите за доставка на газ не се дължи на технически причини", категоричен е обаче германският канцлер. 

Русия посочи проблемите с турбината като причина за намаляване на доставките по "Северен поток-1" до 20% от дневния капацитет на съоръжението (160 млн. куб. метра).

Часове след думите на Шолц говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс, каза, че са "нужни са още документи, които ще позволят връщането от Германия в Русия на ремонтираната турбина". Добави и че има проблеми и с друг компонент от газопровода, но техниците от "Сименс енерджи" "не бързат да го ремонтират", съобщи ДПА.

Първата турбина, която е в центъра на енергийния спор, е задържана в Германия, след като беше ремонтирана в Канада, а Русия твърди, че са необходими документи, удостоверяващи, че тя не попада под ограниченията, наложени от западните санкции.

Шолц предупреди също така, че дори ако Русия си върне турбината, Германия може да се сблъска с още смущения (в доставките) занапред, и че договорите за доставка може да не бъдат спазени.

Главният изпълнителен директор на "Сименс енерджи" Кристиан Брух потвърди, че се водят преговори с "Газпром", но не се е стигнало до споразумение.

Миналата седмица високопоставен мениджър от "Газпром" каза, че доставянето на турбината след извършеното обслужване не е в съответствие с договора, както и че тя е била изпратена в Германия без съгласието на Русия.

Във връзка с тази криза Шолц допуска удължаване на срока на експлоатация на последните три действащи атомни централи в Германия, тъй като страната е частично лишена от руски газ и се опасява от енергийна криза, предаде Франс прес.

"Тези централи имат значение само за производството на електроенергия и то на малка част от нея, но може да има смисъл в удължаването на срока им на експлоатация", отбеляза той.

Германия първоначално бе решила да се откаже от ядрена енергия до края на тази година, припомня АФП.