За да се отърват американските телекомуникационни инфаструктури от китайското оборудване и да го заменят с друго ще са необходими над 1,8 милиарда долара за малките телекомуникационни оператори. Това обяви американското Федерално управление за телекомуникациите, предаде Франс прес.

Регулаторът искаше да повери до каква степен американските мрежи са зависими от китайските технологии, след като през юни обяви, че доставчиците Хуавей и Зи Ти И представляват заплаха за националната сигурност и цялостта на комуникационните услуги, допълва БТА.

САЩ смятат двете компании за подчинени на заповедите на Китайската комунистическа партия и се страхуват, че в влиянието им върху комуникационния сектор ще им позволи да шпионират за сметка на Пекин.

Малките американски оператори, използващи Хуавей и Зи Ти И, получават субсидии от федерален фонд, които не могат да бъдат използвани, за да плащат на китайските доставчици.

Призовавам отново Конгреса да отпусне нужното финансиране, за да се плати на операторите цената, която ще им струва, за да заменят всяко оборудване, което е смятано за представляващо заплаха за националната сигурност, заяви Аджит Пай, президент на американското Управление.

Хуавей е една от малкото компании, които могат да изграждат 5 Джи мрежи. До голяма степен се смята, че компанията е най-напредналата в тази технология. 5 Джи е очаквана с нетърпение от много сектори, сред които развлекателната индустрия, заводите и транспорта, защото позволява прехвърлянето на данните в безпрецедентни обеми и скорост.