Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос заяви днес, че американското правителство ще удължи отсрочката за Хуавей (Huawei), с която се разрешава на китайския технологичен гигант да прави покупки от американски компании, за да обслужва клиентите си, предаде Ройтерс и БТА.

Така Хуавей ще може да поддържа работата на мрежата си и програмното осигуряване на мобилните устройства на компанията, допълва ТАСС.

"Временният генерален лиценз", който трябваше да изтече днес, ще бъде удължен с още 90 дни, каза Рос пред телевизионната мрежа Фокс бизнес нетуърк.

По думите му някои американски компании в селските райони зависят от Хуавей и за да могат да се освободят от тази зависимост Хуавей получава допълнителна отсрочка.

Той допълни, че в т.нар. черен списък са прибавени още 46 дъщерни компании на Хуавей. По думите му в "черния списък" на компаниите, застрашаващи националната сигурност на САЩ, освен самата Хуавей ще присъстват още над 100 нейни дъщерни компании.

На 15 май Тръмп подписа указ, въвеждащ режим на извънредно положение за защита на информационно-комуникационната инфраструктура на САЩ от чуждестранни заплахи.

В тази връзка министерството на търговията на 17 май включи Хуавей в черен списък на основание заплаха за националната сигурност. На 20 май ведомството издаде на технологичния гигант временен генерален лиценз за 90-дневен срок, който възобнови правото на компанията да осигурява обслужване на мрежите си и позволява обновяване на софтуера за мобилните й устройства.