Президентът на САЩ Джо Байдън днес официално ще подкрепи плановете на американската корпорация IBM да инвестира 20 милиарда долара в щата Ню Йорк през следващото десетилетие в производството на полупроводници, на мейнфрейм (големи изчислителни центрове) и квантови компютри (квантови изчислителни системи), както и в създаването и развитието на изкуствен интелект, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това е поредното съобщение за мащабна инвестиция в технологичния сектор в САЩ, след като в началото на август Байдън подписа закон, чрез който се осигуряват правителствени субсидии в размер на 52 милиарда долара, за да бъде стимулирано производството на полупроводници в САЩ, както и за развитието на нови технологии, свързани с тях. Това е опит на администрацията във Вашингтон да намали зависимостта на САЩ от Китай в тази сфера, отбелязват анализатори.

Днес президентът на САЩ ще посети технологичния център на IBM в град Покипси, щата Ню Йорк, където се намира най-голямата система от квантови компютри. Байдън ще бъде придружен от главния изпълнителен директор на технологичната корпорация Арвинд Кришна.

През миналия месец президентът на САЩ посети щата Охайо и произнесе реч в района, където друга американска технологична корпорация - Intel, планира да инвестира 20 милиарда долара в строителството на завод за производството на полупроводници, припомня Ройтерс.

Във вторник технологичният гигант Micron Technology обяви, че през следващите "20 и няколко години" ще инвестира до 100 милиарда долара в производството на полупроводници в Ню Йорк. Очаква се тази инвестиция да създаде 50 хиляди работни места. Първата фаза от нейната реализация, в размер на 20 милиарда долара, е планирана през настоящото десетилетие.