Президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, който деблокира 52 милиарда долара субсидии за производството на полупроводници в САЩ, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Целта е по-добра конкурентност спрямо китайските технологии.

Байдън увери, че инвестициите в чипове, които са в основата на съвременната електроника, ще помогнат на страната му да спечели "икономическото съревнование на 21-ви век". На подписването присъстваха шефовете на компании като "Майкрософт", "Интел", "Локхийд Мартин", представители на правителството, автомобилната промишленост и синдикатите. Законът е насочен срещу трайния недостиг на интегрални схеми, от който страдат военната промишленост, производството на коли, перални и конзоли за електронни игри.

Текстът предвижда и десетки милиарди долари за проучвания и развитие.

Няколко часа преди Джо Байдън да подпише закона, гигантът "Майкрон текнолъджи" (Micron Technology) обяви инвестиция за 40 милиарда долара в производството на полупроводници в САЩ.

Тази сума е "ключов елемент" от глобален инвестиционен проект за 150 милиарда долара, който американската компания за софтуер представи през октомври, съобщи "Майкрон" в комюнике.

Инвестицията ще бъде частично финансирана от "субсидиите и данъчните кредити", заложени в закона, приет на 28 юли от Конгреса, който днес бе ратифициран от Байдън.

Според "Майкрон" това ще бъде най-голямата инвестиция в производството на чипове в историята на САЩ и ще създаде до 40 000 нови работни места, от които 5000 високоплатени технически позиции и оперативен персонал.

Пекин лаконично обяви, че законът напомня за манталитета на Студената война.