Европа създава обединение между производители и учени за справяне с недостига на полупроводници в света, който дестабилизира автомобилната и комуникационната индустрия. Това обяви еврокомисарят за промишлеността и вътрешния пазар Тиери Бретон в интервю за в. "Ле-з-еко", цитирано от Франс прес и БТА.

По думите му целта е да се удвои капацитетът за производство на полупроводници на ЕС и неговият пазарен дял до 2030 година от 10 на 20 процента.

В рамките на прегледа на Стратегията на ЕС за промишлената политика, който ще бъде представен на 5 май, ще бъде обявено създаването на европейско обединение, включващо всички участници във веригата на производство на полупроводници, допълва Тиери Бретон. Той уточнява, че 22 страни от ЕС вече подкрепят проекта.

Сега се финализират преговорите с Ен Екс Пи (NXP), Инфиниън (Infineon), ЕсТиМайкроелектроникс (STMicroelectronics), Бош (Bosch), Сименс (Siemens), Ей Ес Ем Ел (ASML), изтъква еврокомисарят в интервюто. Преговаря се и с учените от френския център за микрочипове СЕА-Лети (CEA-Leti), института Фраунхофер в Германия и института по микроелектроника ИМЕК (IMEC) в Белгия и Нидерландия. Диалогът е отворен и за телекомуникационни дружества и автомобилостроители.

Целта е да се създаде нов голям европейски проект за около 20 милиарда евро, който да позволи на Европа да овладее технологиите за полупроводници под 5 нанометра, дори под 2 нанометра, до 10-15 години, отбелязва Бретон.

Недостигът на чипове в момента оказва силен натиск върху автомобилостроителите, като ги принуждава непрекъснато да спират и пак да подновяват работата на заводите си по света. При Рено (Renault) се очаква по тази причина обемът на производство да бъде намален със 100 000 автомобила през тази година, според ръководителя на групата Лука де Мео. Фолксваген (Volkswagen), Фиат (Fiat) и заводът на Стелантис (Stellantis) във Франция също неотднавна намалиха производството си.