Нискотарифната авиокомпания Ryanair обяви, че е постигнала печалба в размер на 170 милиона евро през тримесечния период от началото на април до края на юни, предаде ДПА. През миналата година авиопревозвачът отчете загуба в размер на 273 милиона евро.

Ирландската компания е реализирала печалба въпреки ограниченията поради войната в Украйна и проблемите на много летища, породени от липсата на достатъчно персонал, отбелязва агенцията.

Най-големият проблем, пред който компанията е била изправена, е "смущения в контрола на въздушното движение в цяла Европа", се казва в съобщение на компанията, цитирано от Би Би Си.

Печалбите на Ryanair обаче все още са "много по-ниски" в сравнение с времето преди да избухне пандемията от COVID-19, се казва в съобщение на авиокомпанията. Тя предупреждава за риска от нова пандемична вълна.

"Не може да игнорираме риска от разпространението на нови варианти на коронавируса през есента на 2022 г.", заяви главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри, цитиран от ДПА и БТА.

"Нашият опит от разпространението на варианта Омикрон на коронавируса през ноември миналата година и от инвазията в Украйна този февруари ни показва колко "крехък" е все още авиопазарът", отбелязва О'Лиъри.

Ryanair предупреждава и, че резкият скок на цените на петрола ще доведе до повишаването на разходите й за гориво на годишна база.

Междувременно високопоставен представител на Ryanair разкритикува летищата, че не набират достатъчно персонал, за да се погрижат за възстановяването на пътникопотока, като каза, че "имат едно нещо да вършат".

Нийл Сорахан, главен финансов директор на авиокомпанията, каза, че различни правителства и летища трябва да бъдат държани отговорни за неподходящия персонал.

Неговите коментари идват, след като недостигът на персонал на летищата доведе до големи смущения и отменени полети през последните месеци.

Говорител на Асоциацията на летищните оператори (Airport Operators Association - AOA), която представлява повечето летища в Обединеното кралство - от Хийтроу до Единбург, каза: "По-голямата част от пътниците в Обединеното кралство сега излизат във ваканции без каквито и да е или при минимални смущения".