Общият съд на ЕС днес анулира одобрението, дадено от ЕК за държавната помощ от 550 млн. евро, отпусната от Германия за затруднената авиокомпания Condor, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По този начин бе подкрепен иск, подаден от нискотарифния превозвач Ryanair. Прилагането на решението обаче се отлага заради последиците от пандемията от Covid-19.

Решението до голяма степен е подобно на издаденото миналия месец, което анулира одобрението на Брюксел за помощта от 3,4 млрд. евро, предоставена от Нидерландия на националния й авиопревозвач KLM и потенциално общо 1,2 млрд. евро за португалската TAP.

И в двата случая, подобно на Condor, прилагането на решението е отложено в зависимост от очаквани нови решения на Европейската комисия.

Според съда, Европейската комисия не е посочила достатъчно основания, които да обосновават защо се разрешава предоставянето на помощта, уточнява ДПА.

Ryanair започна няколко дела срещу ЕК, твърдейки, че одобрението на редица мерки за държавна помощ за авиокомпании в Европа изкривява конкуренцията в блока.