Някои дъщерни дружества на "Газпром Германия" (Gazprom Germania) вече не получават руски газ поради санкциите, наложени от Москва на някои западни компании, съобщи в реч пред Бундестага германският министър на икономиката Роберг Хабек, цитиран от Ройтерс.

Москва наложи санкции на собственика на полската част от газопровода "Ямал" Gaz-System, който пренася руски газ за Европа, както и на бившето немско подразделение на руския производител на газ "Газпром" - Gazprom Germania, чиито дъщерни дружества обслужват снабдяването с газ на Европа, предаде Ройтерс.

Хабек допълни, че Германия е осигурила алтернативни доставки, но не даде детайли. По-късно през деня от министерството ще изнесат допълнителна информация, заяви Хабек.

Субектите в списъка на засегнатите фирми до голяма степен са базирани в страни, които са наложили санкции на Русия в отговор на нейното нахлуване в Украйна, повечето от които членки на Европейския съюз. 

С тези компании вече не могат да се извършват редица операции, като например да се сключват сделки в тяхна полза. Освен това се забраняват платежни операции и операции с ценни книжа с тяхно участие или в тяхна полза. Отнема се и правото на плавателни съдове на компаниите в списъка да влизат в руски пристанища.  

Руската агенция Интерфакс съобщи, че в списъка са включени полският собственик на газопровода EuroPol Gaz, Gazprom Germania и 29 дъщерни дружества на Gazprom Germania в Швейцария, Унгария, Великобритания, Франция, България, региона на Бенелюкс, Съединените щати, Швейцария, Румъния и Сингапур. 

"Газпром" доставя голяма част от своя газ за Европа по газопровода "Ямал-Европа", а различните му дейности в и извън Европа са от съществено значение за европейския газов пазар и доставките му за промишлеността и домакинствата.

Дейността на дружеството в Германия покрива цялата верига - от преноса по тръбопровод до съхранение и доставки за търговци на едро и дребно.

"Газпром" се отказа от собствеността на фирмата миналия месец без обяснение, принуждавайки германския регулатор на енергийната мрежа да поеме контрола върху операциите там. Тези операции включват най-голямото съоръжение за съхранение на газ в Германия в Реден, Долна Саксония, с капацитет от 4 милиарда кубически метра.

Германското министерство на икономиката заяви, че проучва съобщението на Русия за Gazprom Germania, но все още няма реакции. Доставката на газ в момента е гарантирана и се проверява непрекъснато, съобщиха от министерството.

"Германското правителство и Федералната мрежова агенция, като попечители на Gazprom Germania, вече са в процес на предприемане на необходимите предпазни мерки и подготовка за различни сценарии", се казва в изявление на говорителя на правителството.

"Намерението (на Русия) е ясно - просто трябва да се отвърне на действията на Западна Европа и те ще контролират приходите и газовите потоци", каза Раманан Кришнамурти, главен енергиен директор в университета в Хюстън.

Сред санкционираните е българската "ВИЕЕ България ЕООД" (WIEE Bulgaria EOOD) с едноличен собственик на капитала "Газпром Швайц АГ". Според Информационната система за българските предприятия фирмата търгува на едро с твърди, течни и газообразни горива и подобни продукти, съобщи "Дневник". Търговската група Wingas/WIEH/WIEE е собственик на голям пакет от договори за доставка на руски газ.