Съединените щати наложиха в неделя, 8 май, санкции срещу три руски телевизионни станции, забраниха на американски компании да предоставят счетоводни и консултантски услуги на руснаци и санкционираха ръководители на "Газпромбанк" и на Сбербанк, съобщи Ройтерс (Reuters).

Новите санкции са последното засега усилие на САЩ да засилят натиска върху руския президент Владимир Путин след нападението на страната му срещу Украйна.

Мерките, наложени срещу 27 директори на "Газпромбанк", бяха първите, засягащи руския износител на газ - досега САЩ и техните съюзници избягваха да предприемат стъпки, които биха могли да доведат до прекъсване на доставките на газ за Европа, основният клиент на Русия. 

Сред санкционираните ръководители на "Газпромбанк" са председателят на "Газпром" Алексей Милер и Андрей Акимов, според изявление на Министерството на финансите на САЩ, където може да се намери черният списък.

"Това не е пълен блокаж. Ние не замразяваме активите на "Газпромбанк" и не забраняваме каквито и да било трансакции с "Газпромбанк", каза пред репортери висш служител на администрацията на Байдън. "Това, което правим е да сигнализираме, че "Газпромбанк" не е сигурно убежище и затова санкционираме някои от техните висши бизнес мениджъри... за да създадем охлаждащ ефект".

Както е известно наложената с президентски указ нова схема на разплащане за доставките на газ от Русия предвижда посредничеството именно на "Газпромбанк", нещо което голямото мнозинство държави членки на ЕС отхвърлят. 

Осем директори на Сбербанк, която държи една трета от банковите активи на Русия, бяха добавени към списъка със санкционирани. Към тях и Московската индустриална банка и нейните 10 дъщерни дружества.

ЕС предвижда в шестия си пакет санкции да включи и тази банка - най-голямата в Русия, но засега пакетът не получава нужната всеобща подкрепа, най-вече заради предложената схема за поетапно въвеждане на петролно ембарго. 

Новите ограничения от страна на САЩ включват контрол върху износа на промишлени двигатели, булдозери, дървени изделия и др. Европейският съюз се движи в тандем с допълнителен контрол върху химикалите, които захранват директно руските военни усилия, отбеляза служителят.

Дружеството с ограничена отговорност "Промтехнология", производител на оръжие, е санкционирано заедно със седем корабостроителни компании и компания за производство на морски влекачи. Белият дом каза също, че Комисията за ядрено регулиране ще спре лицензиите за износ на специален ядрен материал за Русия.

Телевизионните станции, попаднали в черния списък са пряко или непряко контролирани от държавата, каза Белият дом, и включват акционерно дружество "Канал първи Русия", телевизионна станция "Русия-1" и акционерно дружество NTV Broadcasting Company.

На американски компании ще бъде забранено да предоставят на руски компании счетоводни, доверителни, консултантски услуги, въпреки че предоставянето на правни услуги все още е разрешено.