Френският автомобилостроител Рено (Renault) и Уеймо (Waymo), подразделението на Гугъл (Google) за безпилотни автомобили, ще проучат възможността за пускане на безпилотен споделен транспорт между парижкото летище "Шарл де Гол" и Дефанс - огромен бизнес район в западните предградия на френската столица. Евентуалната цел е проектът да бъде готов за летните олимпийски игри през 2024 година, пише специализираното издание "Отъмотив нюз", цитирано от БТА.

Рено и Уеймо ще бъдат партньори в смесено дружество в региона Ил дьо Франс, включващ и Париж.

Ръководителката на региона Валери Пекрес посочи, че местните власти инвестират 100 млн. евро в инфраструктура за самоуправляващи се автомобили.

Услугата ще бъде от полза както за местните жители, така и за туристите, отбеляза тя.

Разстоянието от летището до Дефанс, където са централите на много от най-големите френски компании, е около 32 км и пътуването може да отнеме до час и половина заради честите задръствания.

Рено и партньорът му Нисан (Nissan) планират до 2022 година да разработят услуга за роботаксита, според средносрочния план на алианса, представен още от бившия му шеф Карлос Гон.

Един маршрут между "Шарл де Гол" и Париж би бил идеален за автономни коли, тъй като ще бъде лесно да се добави необходимата инфраструктура, каза Гон в интервю от 2018 година.

През юни тази година Рено, Нисан и Уеймо съобщиха, че са сформирали партньорство за разработване на системи за самоуправление за широка гама превозни средства.

Уеймо е в челните редици на технологиите за автономни коли. Компанията разрешава пътници да се возят в автономни коли от 2017 година, като най-известен е проектът й в района на американския град Финикс, Аризона.

През 2018 година компанията започна да предлага услуга за споделен превоз, макар в автомобилите все пак да има шофьор с цел безопасност. По-рано този месец Уеймо съобщи, че скоро ще включи в програмата напълно самоуправляващи се автомобили. На първо време обаче на задната седалка все пак вероятно ще има служител на компанията.