Apple и Samsung отчетоха забавяне на продажбите на смартфони през първото тримесечие на текущата година, но китайският гигант Huawei решително се противоспоставя на тенденцията, информира Си Ен Би Си.

Доставките на смартфони на Huawei са скочили с 50 процента през първото тримесечие на годишна основа, докато продажбите на Епъл са се сринали с 30 процента, сочат нови данни на компанията за пазарни проучвания Ай Ди Си (IDC).

Продажбите на Samsung са се понижили с 8 процента спрямо същия период на миналата година.

Новите цифри показват, че Huawei е завзел пазарен дял от 19 процента от световния пазар на смартфони.Това е най-големият дял в историята на компанията, която според Ай Ди Си сега е на минимална дистанция зад Samsung като лидер на световния пазар и изпреварва Apple за второто място.

Тази подредба на Samsung, Huawei и Apple много вероятно ще наблюдаваме и в края на 2019 година, отбелязва експерт.

Huawei за първи път изпревари Apple по пазарен дял през 2018 година, но данните за първото тримесечие показват вече много по-голяма дистанция между двата технологични гиганта от отчетеното по-рано.

Продажбите на iPhone на Apple са пострадали от слабото търсене в Китай и по-дългия цикъл на замяна на предишните модели с нови. Главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук вчера изрази оптимизъм за китайския пазар, но въпреки това приходите от региона са спаднали с 22 процента за тримесечието до март. Като цяло продажбите на iPhone са намалели със 17 процента. Apple прогнозира приходи от 52,5-54,5 млрд. долара за текущото тримесечие, което приключва през юни. Оценката надминава очакванията на анализаторите за приходи от средно 51,93 млрд. долара.

Компанията обяви и планове за обратно изкупуване на акции на стойност 75 млрд. долара и увеличи кешовите дивиденти с 5 процента.