Предстои преструктуриране и нови решения за Държавната консолидационна компания (ДКК) и дъщерните й дружества, но това ще стане след окончателното разделяне на двете министерства, а ние сме още в такъв процес. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в ресорната парламентарна комисия в рамките на блиц контрола.

Тя изрази надежда този процес да приключи до седмица - две. Тогава ще имаме пълните правомощия в двата ресора да предприемем съответните мерки и действия, допълни вицепремиерът. Тя изтъкна, че проверките обаче не са спирали.

Вече имаме един готов доклад от проверяващите органи, втори доклад от Сметната палата е в процес на изготвяне и има прокурорска преписка за средствата, отпуснати с ПМС на ДКК и от там на "Монтажи" за ремонт на язовири, които са в размер на 500 млн.лева, допълни министър Нинова.

В отговор на друг депутатски въпрос вицепремиерът каза, че в проекта за държавен бюджет за 2022 г. са предвидени редица мерки в подкрепа на малките и средните предприятия заради ковид кризата и кризата с цените на енергоносителите. Сред тях тя открои изплащането от държавата на средства към фирмите за разликата от увеличението на цената на тока, но не повече от 35 на сто, като средствата са в размер на около 450 млн.лева, за енергоразпространителните дружества са предвидени 410 млн.лева помощ, средства има и по мярката 60 на 40, както за запазване на работни места и помощ на работниците - увеличението на ваучерите ще е от 80 на 200 лева, с които ще могат да се плащат и комунални услуги.

Нинова коментира и въпросът с язовирите, който по думите й е изключително сложен и объркан.

"Заварихме пълен хаос", заяви вицепремиерът и министър на икономиката.

Тя съобщи, че в министерството се подготвя цялостен анализ на състоянието на сектора в страната по отношение на собствеността, контрола с предложения за законодателни промени, като целта е водите на България да се използват целесъобразно и да не се стига до критични ситуации със залети населени места и унищожено имущество и страдащи хора. Вицепремиерът поиска от депутатите подкрепа за законодателни промени в тази област заради противоречивостта на сегашната нормативна уредба.

Тя напомни, че няколко министерства, общини, областни управи, частни субекти, научни институти упражняват собственост върху различни язовири. Хаос има и по отношение на органите, които стопанисват, управляват и ремонтират тези съоръжения, допълни министърът.

Друг проблем е свързан с решението на Министерския съвет на третото правителство на Бойко Борисов за прехвърляне на общински водоеми и язовири към държавното предприятие към икономическото министерство, като досега са прехвърлени 416 язовира, а има затруднения и в този процес, допълни министърът. Сред проблемите тя посочи и решението Държавната консолидационна компания да извършва ремонтите на тези съоръжения.