Германският енергиен гигант "Унипер" (Uniper) подаде днес иск в арбитражен съд срещу "Газпром" в опит да получи компенсации за намаляването на доставките на руски газ за Германия от юни по газопровода "Северен поток-1", което струва на компанията милиарди евро, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Унипер" е започнала арбитражно производство срещу "Газпром експорт", посочи германската компания и обяснява, че иска обезщетения и лихви във връзка с недоставените количества след юни. Групата твърди, че е похарчила 11,6 милиарда евро, за да замени тези доставки.

Изправена пред национализация, енергийната компания отчете рекордна нетна загуба в размер на 40 милиарда евро за първите 9 месеца на годината в резултат на спирането на газовите доставки от страна на Русия.

"Унипер" съобщи, че нетната му загуба включва 10 милиарда евро реализирани загуби, който са възникнали поради необходимостта от компенсиране на намалените доставки на руски природен газ със синьо гориво от спот пазара, на много по-високи цени. В нетната загуба са включени и 31 милиарда евро бъдещи загуби, свързани с тази схема.

През юли правителството на Германия отпусна на дружеството помощ от 15 млрд. евро, а сега държавата ще откупи дела на финландската компания "Фортум" (Fortum), възлизащ на 56 на сто, за 500 милиона долара. Така Германия ще притежава 98,5 на сто от "Унипер".