Енергийната корпорация "Унипер" (Uniper), която предстои скоро да бъде национализирана, отчете рекордна нетна загуба в размер на 40 милиарда евро за първите 9 месеца на годината в резултат на спирането на газовите доставки от Русия, предаде Ройтерс.

"Данните за първите 6 месеца вече показват, че това нанася сериозни щети на нашите финансови резултати", заяви Тина Туомела, главен финансов директор на компанията. Тя добави, че "се финализира" стабилизационният финансов пакет, въз основа на който Германия ще поема контрола над "Унипер".

"Унипер" съобщи, че нетната му загуба включва 10 милиарда евро реализирани загуби, който са възникнали поради необходимостта от компенсиране на намалените доставки на руски природен газ със синьо гориво от спот пазара, на много по-високи цени. В нетната загуба са включени и 31 милиарда евро бъдещи загуби, свързани с тази схема.

През юли Берлин отпусна на дружеството помощ в размер на 15 млрд. евро, сега държавата ще откупи дела на финландската компания "Фортум" (Fortum), възлизащ на 56 на сто, за 500 милиона долара. Така Германия ще притежава 98,5 на сто от "Унипер".

Сделката включва и Финландия, тъй като правителството на страната притежава 51 на сто от "Фортум".

През септември управляващите в Берлин обявиха, че е постигнато споразумение за национализацията на "Унипер". Германия ще поеме контрола над най-големия вносител на природен газ в страната, за да гарантира, че компанията ще може да продължи да купува синьо гориво и да го доставя на индустриалните потребители във Федералната република.

Съгласно споразумението, "Унипер" получава кредитни линии за 18 милиарда евро от германската държавна банка за развитие Ка еф Ве (KfW). До края на октомври са усвоени 14 милиарда евро, съобщи компанията.

Междувременно стана известно, че газохранилищата в Германия вече са запълнени на 99,19 процента. Германското правителство се опитва да гарантира, че хранилищата за синьо гориво са почти изцяло пълни за наближаващата зима.

Във Федералната република са регистрирани около 25 оператора на газова инфраструктура, както и над 40 газохранилища. Синьото гориво, което се съхранява в тях, се използва за доставки, които да компенсират колебанията при потреблението на природен газ. Газохранилищата обикновено са запълнени през есента преди началото на отоплителния, сезон и постепенно се изпразват до настъпването на пролетта.