Германия обяви днес национализацията на местния филиал на руския "Газпром", за да спаси от фалит този доставчик на газ, който е под административното управление на Берлин от април и е свръхзадлъжнял, предаде Франс прес.

По-рано Европейската комисия съобщи, че е одобрила финансова помощ в размер на €225,6 милиона на германското правителство, за да може страната да стане 100% акционер в местния филиал на "Газпром".

Целта е да се гарантира "сигурността на газовите доставки" на Германия, съобщи в комюнике икономическото министерство.

По този начин Берлин национализира водеща енергийна група за втори път в рамките на няколко месеца, след като вече спаси германския "Унипер" (Uniper), изпаднал в патова ситуация след орязването на руските доставки на газ.

Полша също ще поема контрола над полските активи на "Газпром", съобщи днес всекидневникът "Жечпосполита", цитиран от Ройтерс. През септември Варшава наложи санкции на руското дружество "Газпром експорт" и обяви, че активите му ще бъдат замразени.

Според изданието решението засяга 48-процентовия дял, който "Газпром" държи в "Юрополгаз" (Europolgaz) - компанията собственик на полския участък от газопровода "Ямал-Европа". Полският държавен секретар, отговарящ за стратегическата енергийна инфраструктура, Матеуш Бергер отказа коментар при запитване на Ройтерс.

През април Полша наложи санкции на 50 руски олигарси и компании, включително "Газпром", в опит да засили натиска върху Москва след инвазията в Украйна. По същото време Русия спря газовия износ за Полша, след като Варшава отказа да плаща в рубли.