Германия планира да въведе нова регулация, която ще направи възможно отчуждаването на инфраструктура за свързване на офшорни терминали за втечнен природен газ в мрежата на брега, съобщи в. "Хандалсблат", цитиран от Ройтерс и БТА.

Новият закон може да направи възможно използването на части от "Северен поток 1 и 2", на "Газпром" за свързване на плаващите терминали с инфраструктурата на брега, посочва изданието.

Проектозаконът, който трябва да бъде одобрен от правителството в сряда, ще направи възможно отчуждаването на "движими обекти", когато е необходимо "за изграждане на тръбопроводи за природен газ или свързана инфраструктура".

До по-рано тази година около 55 милиарда кубични метра газ бяха изпомпвани към Германия всяка година през 'Северен поток 1". Построеният "Северен поток 2" така и не влезе в експлоатация.

Германия, която в продължение на десетилетия захранва своя огромен индустриален сектор със значителни доставки на руски газ, обеща след нахлуването на Русия в Украйна да намали вноса си от Русия до нула до 2024 г.

Четири планирани плаващи терминала за втечнен природен газ, включително един в Лубмин където "акостират" преминаващите през Балтийско море тръби с руски газ, са ключови за тази амбиция.

Друга планирана законодателна поправка ще направи възможно вземането на нефт, газ или електричество от компании, ако е необходимо за защита на живота, съобщава още изданието.

През април "Шпигел" писа, че филиалите на "Газпром" и "Роснефт" играят ключова роля в енергийната инфраструктура на Германия - газови хранилища, дистрибуторски мрежи, рафинерии.

В средата на септември Берлин поставя дейностите на местното подразделение на "Роснефт" под попечителството на германски държавен регулатор.

По-рано германските власти поеха контрола и над дружеството "Газпром Германия", подразделение на руския концерн "Газпром".