Германската експертна комисия, натоварена с планове за смекчаване на влиянието на покачващите се цени на газа върху потребителите, представи днес предложенията си към правителството на канцлера Олаф Шолц, което се сблъсква с натиск да ограничи инфлацията.

След 35 часа консултации комисията е приела с мнозинство препоръките си към правителството, се посочва в комюнике, за което съобщи БТА.

Експертната комисия е предложила днес модел от два етапа, включващ еднократно плащане за компании и домакинства през декември, последвано от замразяване на цените на газа и отоплението.

Таванът ще намали цената на газа до 12 цента на киловат час от март идната година до април 2024 година върху 80 на сто от потреблението.

Еднократното плащане, планирано за декември, ще струва на правителството около 5 милиарда евро (4,85 милиарда долара), а общият план ще е на стойност 96 милиарда евро, съобщи комисията.

Комисията все още работи по отделна схема за големи потребители на газ в промишления сектор.

Във втория етап държавата може да субсидира 60-80 на сто от прогнозираното потребление на газ, като потребителите ще трябва да платят остатъка на пазарни цени, поощрявайки по този начин пестенето на електроенергия. Субсидираната цена може да бъде около 12-14 цента за киловатчас, според документа.

Големите индустриални фирми ще плащат определена ставка от 0,07 евро (0,068 долара) за киловатчас за първите 70% от сметката си за газ за 16 месеца от януари. Домакинствата, малките и средни фирми, ще плащат по-висока тарифа от 0,12 евро на киловатчас за първите 80% за 14 месеца от март, съобщи DW.

Над това потребление потребителите ще плащат по пазарни цени.

Ако бъде приета, схемата ще се изплаща с пакета от помощи на стойност 200 милиарда евро (194 милиарда долара) на правителството на канцлера Олаф Шолц, обявен в края на миналия месец и целящ да смекчи влиянието на покачващите се цени във водещата европейска икономика.

Според експерти предимството на еднократното плащане е, че предоставя незабавно облекчаване за домакинствата и компаниите. Недостатъкът е, че не стимулира пестенето на електроенергия, въпреки че е необходимо поне 20 на сто по-малко потребление, за да се избегне недостиг.

За въвеждане на таван върху цените на газа ще е необходимо повече време.

"Не искаме Европа да мисли, че Германия действа едностранно, ще покажем солидарност", заяви експертът от комисията (...) Василиадис. Той добави, че ситуацията с доставките продължава да е напрегната, въпреки пълните хранилища. Според него двуетапните мерки ще намалят инфлацията.

Планът ядоса съседите на Германия

Няколко други европейски страни предложиха подобни субсидии за цената на изкопаемите горива, чиито цени скочиха в световен мащаб, през зимата.

Някои от съседите на Германия обаче критикуваха плана на Берлин с аргумента, че той създава несправедливо предимство за германския бизнес.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че мерките са създали "напрежение" сред страните, които не могат да финансират такъв голям пакет на национално ниво.