Влиятелна германска промишлена асоциация се изказа в полза на извличането на природен газ в Германия посредством противоречивия фракинг процес, предаде ДПА.

Председателят на Федерацията на германските индустрии (BDI) Зигфрид Русвурм заяви, че използването на фракинг би било начин Германия да е по-малко зависима от вноса на суровини.

Позицията на германските власти се заключава в това да доставят газ, извлечен чрез фракинг през Атлантика, но да настояват, че Германия не иска да има нищо общо с тази технология, коментира Русвурум. "Германия не трябва да се отклонява от прехода към фракинг технологията", заяви той.

Министърът на икономиката Роберт Хабек потвърди неотдавна позицията на правителството, че фракинг технологията няма да е необходима в Германия в средносрочен план, твърдейки, че бъдещето принадлежи на възобновяемите енергии.

В процеса на фракинг, който е забранен в Германия, се извлича газ или петрол от скални пластове с помощта на хидравлично налягане и химикали, което застрашава околната среда.

Според Русвурм "горчивата истина" е, че зависимостта на Германия от вноса на енергия означава, че тя може да бъде изнудвана от враждебни страни.