Главният изпълнителен директор на производителя на електромобили Тесла (Tesla) Илон Мъск съобщи днес, че преговаря със суверенния фонд на Саудитска Арабия (PIF) за изкупуването и делистването на компанията. 

Сделката все още не е приключила, съобщи "Асошиейтед прес".

Миналата седмица в съобщение в Туитър Мъск обяви, че е осигурил финансирането на тази операция, без да даде подробности. Днес в съобщение в блог той посочи, че по-голяма част от средствата ще бъдат в акции, а не в облигации. Инвеститорите, които не желаят да останат в компанията, ще получат по 420 долара на акция. Мъск посочи, че очаква една трета от акционерите да продадат дела си.

"Преди около две години саудитският суверенен фонд се свърза с мен неколкократно за преговори за изкупуване на Тесла.. Първо се срещнаха с мен в началото на 2017 година, за да изразят интерес, тъй като за тях е важно да намалят зависимостта си от петрола. След това имахме няколко срещи през следващата година, за да бъде потвърден интересът", написа той в блога си.

Очевидно саудитският суверенен фонд разполага с повече от достатъчно пари за такава транзакция, допълни Мъск.

Мъск уточни, че след съобщението в Туитър миналата седмица, управляващият директор на саудитския фонд е изразил подкрепа за сделката.

Напуснах срещата с фонда на 31 юли без съмнение, че сделката може да бъде приключена, посочи Мъск.

В публикацията си в блога той допълва, че неотдавна саудитският суверенен фонд е придобил близо 5 процента от компанията през борсата.