Правителството на Украйна одобри подписването на доброволно споразумение за уреждане на спор с руската компания Газпром, съобщи днес правителствената пресслужба, цитирана от ТАСС.

Пълномощията да подпише съответното споразумение са възложени на министъра на правосъдието Денис Малюска.

Доброволното споразумение за разрешаване на претенциите на антимонополната комисия на Украйна към Газпром обхваща искове за около 7 млрд. долара.

По-рано тази седмица руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че документът ще бъде подписан на 29 декември, след което ще бъдат оттеглени всички искове и вдигнати всички запори от имуществото на Газпром в Европа.

Антимонополната служба на Украйна глоби руския концерн за злоупотреба с монополно положение на пазара за транзит на газ в периода 2009-2015 година. Наложена бе глоба от 86 млрд. гривни (3,6 млрд. долара по текущия курс), а по-късно киевският съд разпореди принудително събиране заедно с наказателни лихви за просрочване, на обща стойност 172 млрд. гривни (около 7 млрд. долара).

През 2017 г. Украйна започна процедура за изземване на активи на Газпром на нейна територия, която компанията оспори.

В края на ноември тази година обаче руският концерн официално предложи на украинската Нафтогаз удължаване на действащия или сключване на нов договор за транзит на газ през украинска територия през 2020 година. Като задължителни условия за сключване на контракта руската страна посочи отказа от всички взаимни претенции.