Акционерите на Total одобриха с 91,88 процента климатичната стратегия на групата. Само малка част от тях се противопостави, намирайки мярката за недостатъчна. Това обяви днес главният изпълнителен директор на компанията Патрик Пуяне, цитиран от Франс прес и БТА.

Акционерите подкрепиха почти единодушно и промяната на името на компанията на TotalEnergie. Така се отбелязва диверсификацията извън въглеводородите, по-специално в електроенергията и възобновяемите енергийни източници.

Пуяне изрази задоволството си от изключително силната подкрепа и огромното мнозинство сред акционерите, подкрепило климатичната резолюция.

Ръководството на френската група за първи подложи на гласуване консултативна резолюция за климата, която включва цели за намаляване за преките и непреките емисии на парникови газове за 2030 година, спрямо 2015 година, по пътя към въглеродна неутралност през 2050 година.

Total, четвъртият по големина в света частен производител на нефт и газ, се стреми да постигне целта за въглероден неутралитет, отчасти като инвестира в повече проекти за слънчева и вятърна енергия.

Някои инвеститори заявиха, че ще гласуват срещу плана на ръководството, призовавайки за по-нататъшни усилия. Неправителствени екологични организации се надяваха да съберат 15 процента от гласовете "против".

През февруари, обявявайки планираното ребрандиране, Пуяне каза, че новото име ще символизира "новия ангажимент на Total да бъде лидер в свят с повече енергия и по-малко емисии".

Той каза, че компанията ще трябва да премине през "истинска трансформация", за да постигне целта си до 2050 г.

Сред другите резолюции, които акционерите гласуваха, бе подновяването на мандата на Патрик Пуяне, което получи 77,39 гласа "за".

Големите са под натиск за смяна на посоката

Големите енергийни фирми са подложени на нарастващ натиск да се приспособят към свят с по-ниски въглеродни емисии.

В сряда малък инвеститор в хедж фонд успя да измести двама членове на борда на директорите на Exxon в САЩ, в опит да промени посоката на фирмата по отношение на изменението на климата, съобщи БиБиСи.

А съд в Хага, Нидерландия, нареди на Royal Dutch Shell да намали емисиите си по-бързо, отколкото англо-холандската петролна компания беше планирала.