Шведската нефтената и газова компания Lundin Energy продаде първия в света сертифициран въглероднo неутралeн петрол на италианската енергийна компания Saras S.p.A. Доставката бе направена в края на април от офшорното находище на Lundin в Ервард Григ в Норвегия. Петролното находище е първото в света, което е независимо сертифицирано от Lundin от Intertek Group, съгласно сертификацията CarbonClear.

Полето на находището е определено като нисковъглеродно с 3,8 кг CO2 на барел нефтен еквивалент (бое) за целия живот на емисиите от находището, включително проучване, разработване и добив - това се счита за пет пъти по-малко от средното ниво в света.

От Lundin добавят, че за доставките на изцяло въглеродно неутрален барел с петрол на Saras, остатъчните емисии от 2 302 тона CO2 са компенсирани чрез висококачествен, основан на природата проект за улавяне на въглерод. Той пък е сертифициран чрез Verified Carbon Standard.

Също така, целият процес на покупко-продажба бе независимо сертифициран като въглеродно неутрален от Intertek съгласно неговия стандарт CarbonZero. В резултат на това нямаше отделени нетни емисии по време на производството на всеки барел, доставен на Saras, съобщават от компанията, цитирани от offshore-energy.biz.

Първият по рода си въглероден неутрално произведен суров петрол е доставен в рафинерия в Сарох, Сардиния.

3е-news.net