Европа може да създаде нов пазар за намаляване на въглеродните емисии, за да привлече милиарди евро инвестиции и да помогне за определянето на зелени стандарти в световен мащаб. Това смятат група експерти в областта на климата, цитирани от агенция Bloomberg.

Идеята е да се използва механизмът carbon offset - за компенсиране на вредните емисии, направени на друго място.

Предложението на експертите е Европейският съюз постепенно да отвори доброволни начини за компенсации за излъчвани емисии - вид търгувани кредити, генерирани за намаляване на парниковите газове, които компаниите могат да използват, за да оправдаят своите екологични претенции. Подобна схема за въглеродни компенсации вероятно ще работи на принципа на зелените и белите сертификати, които са свързани с енергийните спестявания.

За да функционира правилно, пазарът за компенсиране на въглеродни емисии (carbon offset) ще се нуждае от силен надзор, за да се избегне екологично измиване. Това е мнението на експертите Джос Делбекей и Питър Вис, изразено в общия им доклад, публикуван от Европейския университетски институт.

Строгият контрол върху механизма също може да избегне повтаряне на отминали грешки, които подкопаха общественото доверие за компенсациите през последното десетилетие.

"Ако Европа иска, тя може да управлява европейски, а по-късно и международни компенсиращи стандарти в емисиите, така че да възстанови вярата в механизма", заяви Вис.

Въглеродните компенсации се разглеждат като един от начините, по които светът може да се справи и да забави проблема си със замърсяването на атмосферата. ЕС затяга целите си за намаляване на емисиите, докато страните от САЩ до Япония обещават по-бързи климатични действия.

Група, ръководена от бившия гуверньор на Английската банка Марк Карни, ръководи усилията за укрепване на мащаба и надеждността на този въглероден пазар, като прогнозира 15-кратно увеличение на обема му до 50 млрд. долара до 2030 г.

В Европа офсетната програма за търговия ще бъде свързана между доброволни ангажименти, които компаниите искат да развият, и въглеродния пазар на блока, който налага обвързващи ограничения за замърсяване на тежката индустрия и производителите на енергия.

3e-news.net