Намаляването на производството на петрол и газ би било "опасно и безотговорно", каза шефът на енергийния гигант Shell пред Би Би Си (BBC). Ваел Саван настоя, че светът все още "отчаяно се нуждае от нефт и газ", тъй като преминаването към възобновяема енергия не се случва достатъчно бързо, за да я замени. Той предупреди, че повишеното търсене от Китай и студена зима в Европа могат отново да повишат цените на енергията и оттам - сметките.

Саван разгневи учените в областта на климата, които смятат за погрешен плана на Shell да продължи настоящите добиви на петрол до 2030 г. Пред британската медия Саван изрази несъгласието си с подобна позиция. "За съжаление не съм съгласен". И добави: "Това, което би било опасно и безотговорно, е да се намалят добивите на петрол и газ, което би означавало разходите за живот да започнат отново да се повишават, както стана миналата година."

Светът е в надпревара за отказ от изкопаемите горива в полза на по-екологични алтернативи, тъй като глобалните лидери се ангажираха да предпазят света от затопляне с повече от 1,5C през този век, напомня Би Би Си. Миналата година Европейската комисия очерта мерките за ускоряване на преминаването на ЕС към зелена енергия в опит да сложи край на зависимостта си от руския петрол и газ. Заедно с това се отчита, че много страни нямат инфраструктурата, за да преминат към по-устойчиви форми на енергия.

Ваел Саван каза, че по-бедни страни като Пакистан и Бангладеш са пострадали от "войната" в международното наддаване за газ миналата година, неспособни да си позволят доставки на втечнен природен газ (ВПГ), които са били отклонени към Северна Европа. "Те отнеха ВПГ от тези страни и децата трябваше да работят и учат на свещи", каза той. "Ако искаме да имаме преход, той трябва да бъде справедлив преход, който да не работи само за една част от света."

"Идеята, че това е избор между пристрастяването ни към изкопаемите горива или работата на свещи, е грубо погрешно представяне на реалността, когато ние знаете, че възобновяемите източници са по-чисти, по-евтини и по-добри за общественото здраве." Това каза пред Би Би Си Клер Файсън, един от ръководителите на политиката за климата в "Клаймът Аналитикс" (Climate Analytics), глобален научен и политически институт.