Европейските правителства не трябва да се намесват, за да ограничат цените на газа, а да се съсредоточат върху защитата на по-уязвимите групи от обществото от високите цени на енергията. Това заяви във вторник, 4 октомври, главният изпълнителен директор на "Шел" (Shell) Бен ван Берден, цитиран от Ройтерс.

В понеделник агенцията съобщи, че лидери на страни от Европейския съюз ще поискат по време на срещата на върха в Прага в края на седмицата да бъдат въведени пределни цени на природния газ. Европейската комисия вече предложи въвеждането на ценови таван за газа.

"Можем ли да направим смислена интервенция на газовите пазари тук, в Европа? "Решението не трябва да бъде правителствена намеса, а защита на тези, които се нуждаят от защита", отбеляза главният изпълнителен директор на Shell.

В изказването си по време на Форума за енергийно изследване (Energy Intelligence Forum) в Лондон Ван Берден подчерта, че европейските правителства трябва да облагат богатите с цел да помогнат на по-слабите групи в обществото да се справят с нарастващите енергийни разходи, вместо да налагат ценови ограничения.

"По един или друг начин трябва да има държавна намеса" пред лицето на растящите цени на енергията, каза Ван Берден.

"Правителствена намеса, която по някакъв начин води до защита на най-бедните - това вероятно може да означава, че правителствата трябва да облагат хората в тази стая, за да плащат за това."

Пакетът от плащания за Ван Берден - ветеран в петролния бизнес, който ще се оттегли в началото на следващата година след 9 години на поста, достигна 8,2 милиона долара през 2021 г. и може да нарасне още през 2022 г., след като компанията отчете рекордни печалби през второто тримесечие на годината на фона на скок в цените на петрола и газа. 

Ван Бердън също така каза, че се е "мъчил", за да види как ще работи таванът на цените на руския петрол, тема, която западните правителства обсъждат.

Лидерите от ЕС настояват Европейската комисия спешно да предприеме действия, сред които "да предложи работещи решения за намаляване на цените чрез въвеждане на таван на цената на природния газ".

През миналата седмица беше съобщено, че Евросъюзът настоява и за въвеждането на нов механизъм за определяне на цените на втечнения природен газ (LNG), базиран на осъществени сделки, "тъй като резкият спад на руските доставки по газопроводите и рекордният внос на втечнен газ доведоха до дисбаланси при сегашното ценообразуване".

Страните от ЕС преговарят по предложения за контролиране на повишаващите се енергийни цени и за намаляване на ценовата тежест върху потребителите, но в Брюксел вече проучват въвеждането на допълнителни мерки, отбелязва Ройтерс.

В документ, представен на страни от ЕС, Европейската комисия изтъква, че въвеждането на алтернативен стандарт (бенчмарк) за определяне на цените на втечнения природен газ, който участниците на пазара ще могат да използват, ако желаят, би трябвало да се базира на "реални оценки за цената на пратките със синьо гориво, за да бъде гарантирано, че този стандарт ще отразява реалните световни цени на това гориво".

Стандартният бенчмарк в Европа са цените на газовата борса в Нидерландия - Те Те Еф (TTF) и във Великобритания - Ен Би Пи (NBP), отбелязва Ройтерс.