Петролният и газов гигант Shell отчете рекордни годишни печалби, след като цените на енергията скочиха миналата година след инвазията на Русия в Украйна. Компанията отчете коригирана печалба от $39,9 млрд. за 2022 г., най-високата в 115-годишната й история, изтъкна Би Би Си (BBC).

Енергийните фирми реализираха рекордни печалби, след като цените на петрола и газа скочиха след нахлуването на Русия в Украйна, отбелязва британското издание и допълва, че извънредно високите печалби обаче оказват натиск върху фирмите да плащат допълнителни (извънредни) данъци, докато домакинствата се борят с инфлацията.

Подобна констатация прави и Ройтерс (Reuters), като отбелязва, че рекордните печалби на британската компания, удвоени спрямо година по-рано, са огледални на отчетените от конкурентите в САЩ по-рано тази седмица и със сигурност ще засилят натиска върху правителствата за допълнително повишаване на данъците върху сектора.

Миналата година правителството на Обединеното кралство въведе данък върху печалбите - наречен Energy Profits Levy - за да подпомогне финансирането на своята схема за намаляване на битовите сметки за газ и електричество.

Цените на петрола и газа започнаха да се покачват след края на локдауните (Covid-19), но се повишиха рязко след нахлуването на Русия в Украйна, което доведе до големи печалби за енергийните компании.

Цената на суровия петрол Brent - референтен за Европа, се покачи над 120 долара за барел през март 2022 г., но оттогава се понижи. Цените на петрола сега са под нивото, наблюдавано преди нахлуването в Украйна. Цените на газа остават високи, но са ограничени за потребителите от британското правителство.

Главният изпълнителен директор на Shell Ваел Сауан каза, че резултатите на фирмата "демонстрират силата на диференцираното портфолио на Shell, както и способността ни да доставяме жизненоважна енергия на нашите клиенти в един нестабилен свят".

"Вярваме, че Shell е в добра позиция да бъде доверен партньор по време на енергийния преход."

"Възнамеряваме да спазваме дисциплина, като същевременно осигуряваме убедителна възвръщаемост на акционерите", каза още Сауан в изявление за първите финансови резултати на компанията, откакто пое поста на 1 януари.

Shell също така отчете рекордна печалба за четвъртото тримесечие от 9,8 милиарда долара на фона на силното възстановяване на печалбите от търговия с втечнен природен газ (LNG), надминавайки прогнозите на анализатори за печалба от 8 милиарда долара.

Годишната печалба от 39,9 милиарда долара е повече от два пъти спрямо предходната година и далеч надвишавайки предишния рекорд от 31 милиарда долара през 2008 г.