Австрийският концерн ОМV е отбелязал миналата година печалба, възлизаща на милиарди евро. Това съобщи днес Алфред Щерн, шеф на индустриалния гигант. "Изключително горди сме, че отбелязахме рекордна година." Информацията е на Цветана Делибалтова, специално за БТА.

Оперативният резултат на концерна е нараснал над два пъти и възлиза на 12,246 милиарда евро, нетната печалба от 5,175 милиарда е 85 процента по-висока от предходната година.

По-рано днес друг мултинационален играч в бранша - Shell, отчете печалба от $39,9 млрд. за 2022 г., най-високата в 115-годишната му история.

Както подчерта Щерн, усилията за диверсификация на газовите доставки са довели до успешни решения. Но държавата също е спечелила, като е получила около един милиард евро от данъци и такси.

Значението на ОМV за икономиката на страната Щерн подчерта с думите: "Нашият принос за икономиката е около 1,6 процента от брутния вътрешен продукт, осигуряваме много работни места и снабдяваме с енергия цялата страна, което прави възможен живота, който водим".

За говорителя по въпросите на икономиката на опозиционната Австрийска социалдемократическа партия Кристоф Мацнетер това е много малко. Той иска да се въведе извънреден данък за всички печалби на енергийните предприятия, надхвърлящи печалбата от предходната година с десет процента.

Енергийните фирми реализираха рекордни печалби, след като цените на петрола и газа скочиха след нахлуването на Русия в Украйна, отбелязва британското издание и допълва, че извънредно високите печалби обаче оказват натиск върху фирмите да плащат допълнителни (извънредни) данъци, докато домакинствата се борят с инфлацията.

Печалбите на регоистрираните в Европа компании - като OMV и Shell, са огледални на отчетените от конкурентите в САЩ по-рано тази седмица и със сигурност ще засилят натиска върху правителствата за допълнително повишаване на данъците върху сектора.

Австрийският концерн ОМV има участие в добива на газ от руското газонаходище Южно-Руское. Това участие вече е отписано от активите на компанията, което е струвало на концерна два милиарда загуба, но това газонаходище има стратегическо значение и за Русия и "затова са много ограничени законовите рамкови условия, за да прекратим нашето участие". Заплащането на дивиденти на предприятия от "неприятелски страни" е забранено в Русия, пояснява Щерн, поради което от Русия няма принос за годишния резултат.