Първите в света 14 водородни влака ще влязат в експлоатация още през март 2022 г. и ще бъдат произведени в Долна Саксония, Германия.

"След 18 месеца активно тестване с пътнически услуги, ние сме много доволни от представянето на водородните влакове на горивни клетки Alstom Coradia iLint. Технологията вече е изпитана и отговаря на всички изисквания: устойчивост, икономическа ефективност и удовлетвореност на клиентите. Нямаме търпение да пуснем в експлоатация първите серийни влакове." Това каза Кармен Швабъл, управляващ директор на железопътния оператор LNVG в Долна Саксония - компанията, която въвежда в експлоатация първите водородни влакове, по време на уебинар, излъчван от Залцгитер, от първия в света водороден влак Coradia iLint, собственост на компанията-производител Alstom.

"Водородните влакове предлагат чиста, надеждна и оптимална алтернатива за 46% от основните железопътни артерии в ЕС, които не са електрифицирани. Устойчивата мобилност е в основата на стратегията на Alstom. Половината от железопътните линии в Европа не са електрифицирани и ние намерихме решението за това - влак с нулеви емисии на водород. Тази технология ще изиграе основна роля в декарбонизацията на сектора", заяви Анри Пупар-Лафарж, председател на Борда на директорите и главен изпълнителен директор на Alstom. По думите му, до 2035 г. в Европа ще трябва да бъдат заменени над 5000 дизелови пътнически влака.

Coradia iLint вече е изминал повече от 200 000 км от 2018 г. до сега. Тази технология бързо набира популярност. Alstom вече работи по нови договори за поръчки в Италия и Франция, стартира и пилотен проект в Обединеното кралство. Компанията проведе и успешни тестове в Австрия, Холандия и Германия.

3e-news.net