"В момента водородът е единственото техническо решение за декарбонизация на части от ... енергоемката индустрия, авиацията, морския транспорт, но и тежкотоварните превози", заяви пред журналисти Маркус Кребер, главен финансов директор на германската енергийна компания RWE, който ще заеме поста на главен изпълнителен директор от 1 юли 2021 година. Той определи водорода, като "една от областите на дългосрочен растеж" за RWE. Кребер подчерта, че енергийната компания е "в много добра позиция да изиграе много подходяща роля" в този преход.

Описан от Международната енергийна агенция като "универсален енергоносител", водородът има разнообразна гама от приложения и може да бъде използван в сектори като промишлеността и транспорта.

Водородът може да се произвежда по различни начини. Един от методите включва използване на електролизата, която чрез електроенергия разделя водната молекула на кислород и водород. Ако електричеството, използвано в процеса, идва от възобновяем източник като вятър или слънце, тогава продукта се нарича "зелен" или "възобновяем" водород, припомнят от агенцията.

През последните години редица големи индустриални фирми обявиха планове за интегриране на зеления водород в своите дейности. Освен това, големите икономики като тази на Европейския съюз са изготвили планове за инсталиране до 2030 г. на най-малко 40 гигавата (GW) мощности на водород, произвеждан чрез електролиза със зелена енергия.

Кребър обясни, че ще минат няколко години до първата значителна инвестиция и печалба на RWE от нейния бизнес с водород. Той разказа как RWE, заедно с правителството, обсъждат регулаторната рамка, необходима за "стартиране" на това, което той описва като "развиваща се водородна икономика". "Ние произвеждаме зелена електроенергия, можем да съхраняваме (и) транспортираме водород, можем да предлагаме на клиентите решения за доставки на подобен продукт", подчерта бъдещият шеф на RWE.

3e-news.net