Германската енергийна компания EWE е готова с първия етап от строителството на първото си пробно хранилище за водород в Рюдерсдорф, Бранденбург. Чрез инсталиране и циментиране на 160 стоманените тръби на дълбочина до 1000 метра, EWE постави основите на планираната малка тестова пещера, която ще бъде изградена в солен купол (част от слой от каменна сол, вграден под формата на купол в належащия седиментен слой), съобщи за медиите енергийната компания.

Преди да е възможно широкомащабно съхранение на водород, EWE иска да докаже, че газът може да се съхранява безопасно на 100% в кухини под земята. За тази цел компанията инсталира система "тръба в тръба", уточнява EWE. Това ще даде възможност вътрешната тръба да бъде премахната за тестване, без да се разрушава.

През следващите няколко месеца EWE ще подготви изграждането на подземната кухина. Първо е изградена технологията на повърхността. Според ръководителя на проекта Хайо Себа, от компанията искат да започнат измиване на кухината в соления купол с вода през есента. Обемът на тестваното хранилище за водород ще е 500 куб метра.

3e-news.net

"Като част от изследователския проект е получаването на знания за степента на чистотата на водорода от пещерата, ако е бил съхраняван там известно време", казва представителят за водорода към компанията Паул Шнайдер.

По неговите думи, това е важен критерий при използването на водорода в сектора на мобилността. Като цяло водородната икономика е абсолютно необходима стъпка към устойчива и благоприятна за климата енергийна система.

С този проект EWE се надява да се нареди сред пионерите в Европа. Резултатите от проекта може да бъдат използвани при по-големи подземни хранилища.

EWE има голям опит в създаването и експлоатацията на подземни газохранилища в солените формации и в момента експлоатира 37, като две от тях са в Рюдерсдорф.