На 21 януари 2018 ч., в 14:18 местно време, в Нантонг, Китай, Параходство БМФ АД получи моторен кораб "Рожен". Кръстница на новопостроения кораб е Тонка Янкова. Изпълнителният директор на Параходството капитан далечно плаване Александър Калчев пожела на "Рожен" да среща хубави времена, гостоприемни пристанища и да носи щастливи моменти за капитаните и екипажите, които ще го експлоатират, съобщиха от пресцентъра на Параходство БМФ АД.

Снимка: БТА

Първи капитан на кораба е капитан далечно плаване Ганчо Христов, а първи главен механик - инж. Желю Желев. "Рожен" е третият от серията модерни кораби по проекта Bluetech 42 (дедуейт 42 300 т). Първите два кораба от серията: "Руен" и "Рила", са вече в експлоатация.

От 25 май 1978 г. до 25 август 2011 г. в състава на БМФ има друг кораб за насипни товари с името "Рожен" (IMO: 7702827), който е построен във Варна (дедуейт 24 500 т). Той е и първият кораб, на който е бил капитан сегашният изпълнителен директор на БМФ Александър Калчев. Краят на експлоатацията на първия "Рожен" настъпва в Китай - там, откъдето пък започна първата страница от историята на новия кораб със същото име.

Според председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, освен "Рожен" тази година БМФ ще получи от корабостроителницата още три 45 хиляди тонни кораба. "Инвестициите на БМФ продължават! Компанията вече се радва на един голям и модерен флот. Честито за "Рожен"! Три фута под кила и спокойно плаване на новата придобивка!", заяви Домусчиев.